STREIK: Et av hotellene som blir rammet av streiken mandag er Grand Hotel i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
STREIK: Et av hotellene som blir rammet av streiken mandag er Grand Hotel i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Storstreik i hotell- og restaurantbransjen

2621 av hotell- og restaurantarbeiderne blir tatt ut i streik mandag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over 7000 hotell- og restaurantarbeidere, som er organisert i Fellesforbundet, har sagt nei til det fremforhandlende resultatet i årets lønnsoppgjør. 

Storstreik 

Et flertall av medlemmene har sagt til nei til et meklingsforslag i uravstemningen, selv om Fellesforbundet og NHO Reiseliv kom til enighet.

STREIK: Forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke sier medlemmene er misfornøyde med lønnstilbudet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
STREIK: Forbundsleder i Fellesforbundet, Arve Bakke sier medlemmene er misfornøyde med lønnstilbudet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Det betyr at 2621 av de 7000 medlemmene blir tatt ut i streik allerede fra mandag. 

– Det blir streik fra mandag morgen, og dette har vi meddelt Riksmekleren og NHO Reiseliv i dag, sier forbundsleder Arve Bakke. 

Etter det TV 2 erfarer vil streiken ramme de største hotellene i de store byene. Streiken vil derfor settes i gang kun seks dager før 17. mai-feiringen.   

– Vi har ingen hensikt og intet formål å ramme forbrukere og feststemte mennesker på 17. mai. Men nå er det opp til arbeidsgiveren å komme frem til en løsning, sier Bakke. 

Hotell- og restaurantarbeiderne er først og fremst misfornøyde med at de ikke får innfridd kravet om lokal forhandlingsrett, i tillegg til rammen på 3,3 prosent. 

– Det er for lavt lønnsnivå, og våre medlemmer mener tilbudet om tillegg er urettferdig, sier Bakke. 

I starten av april ble Fellesforbundet og NHO Reiseliv enige etter tvungen mekling. Det var et forslag som innebar et tillegg til alle på to kroner. 

Oslo rammes hardt

Det er 69 bedrifter som rammes av streiken mandag. I Oslo er det blant annet kjente hoteller som Oslo Plaza, Grand Hotel, Holmenkollen Park Hotel og Bristol. 

– Vi tar ut personer i streik over hele landet, og der vi har mange medlemmer. De blir tatt der vi har troen på at en streik kan være med å påvirke arbeidsgiver, sier Bakke. 

Blir du rammet av streiken? Ta kontakt med TV 2 på mail. 

Det er i tillegg hoteller på Gardermoen, Sola, Stavanger, Sandnes, Bergen, Haugesund, Trondheim, Stjørdal, Tromsø, Brønnøysund, Mosjøen, Mo i Rana, Hell, Kongsberg, Jessheim, Son, og Lysaker som rammes av streiken. 

Det er første gang det er konflikt for Riksavtalen siden Hotell- og restaurantarbeiderforbundet gikk inn i Fellesforbundet i 2006. 

Uravstemmingen for frontfagene, byggeindustrien, byggfag og bil har stemt ja til forslaget og disse medlemmene har godkjent forslaget.