Rachel Jeffrey er en av flere hundre Shugden-medlemmer som protesterer mot Dalai Lama. Foto: Roar Moltubak/TV 2
Rachel Jeffrey er en av flere hundre Shugden-medlemmer som protesterer mot Dalai Lama. Foto: Roar Moltubak/TV 2

«Stopp løgnene, du falske Dalai Lama»

Den tibetanske åndelige lederen ble møtt av taktfaste protester da han ankom Grand Hotell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Dalai Lama ankom Grand Hotell like før klokken 11 onsdag ble han møtt av både tilhengere og demonstranter utenfor.

Nær 300 medlemmer av det religiøse trossamfunnet Shugden protesterte høylytt.

– Vi er her for å få Dalai Lama til å faktisk praktisere det han taler om. Vi er mellom 200-300 demonstranter i Oslo nå, sa Rachel Jeffrey fra England, en av talskvinnene for Shugden-demonstrantene til TV 2.

Medlemmene ropte takfast slagordet «Stop løgnene, du falske Dalai Lama».

Lama høstet faktisk jubel da han benyttet anledningen fra hotellets balkong å hilse velkommen til motdemonstrantene.

Shugden-medlemmene mener Dalai Lama bryter menneskerettighetene ettersom han har forbudt den internasjonale bevegelsen, en buddhistisk gruppering som han selv tidligere var medlem av.

– Vi ønsker at Lama skal oppheve forbudet han har i lagt mot å tilbe ånden Dorje Shugden, som han mener er ond, sier talsmann Len Foley til TV 2.

DEMONSTRANTER: Flere hundre protesterte mot Dalai Lama. Foto: Roar Moltubak/TV 2
DEMONSTRANTER: Flere hundre protesterte mot Dalai Lama. Foto: Roar Moltubak/TV 2

Nær 500 Shugden-buddhister fra hele verden ventes å være i Oslo for å protestere mot Lama og stille krav til ham.

– Det er en skam at Dalai Lama skal få opptre som forsvarer av menneskerettighetene når han ikke en gang tolererer religionsfrihet innen de ulike tolkningene av sin egen religion, sier Foley.

Møtt med jubel

Mens det offisielle Norge ikke vil møte Dalai Lama, fikk den tibetanske munken en varm og øredøvende jubel da han viste seg på hotellets balkong onsdag formiddag.

Han hilste de fremmøtte med sin vante gest, samlede hender løftet foran et bredt smil, og applausen fra de rundt 1.000 frammøtte på Eidsvolls plass overdøvet effektivt slagordene fra demonstrantene som ikke var på plassen for å juble.

Dalai Lama understreket i talen at hans besøk i Norge ikke er politisk, og at det derfor ikke er noe problem at han ikke får treffe noen i den norske regjeringen.

Følges tett av politiet

Ifølge Oslo-politiet er det ikke meldt om noen episoder i forbindelse med besøket ennå. Store politistyrker – inkludert antiterrorpolitiet – er utplassert i hovedstaden under Dalai Lamas besøk, men dette skal ikke gå ut over den vanlige operasjonskapasiteten, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har iverksatt sikkerhetstiltak i forbindelse med besøket, som avsluttes fredag da Tibets åndelige leder drar videre til Nederland.