FOLKSOMT: Dalai Lama talte til både tilhengere og demonstranter fra balkongen på Grand Hotel onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FOLKSOMT: Dalai Lama talte til både tilhengere og demonstranter fra balkongen på Grand Hotel onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lama landet i Norge: – Jeg er en demon

Den aldrende tibetanske åndelige lederen er ikke skuffet over at den norske regjeringen ikke vil møte ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 09.40 landet Dalai Lama (78) på Oslo lufthavn Gardermoen.

– Jeg er en demon, spøker Dalai Lama og ler hjertelig mens han holder hendene til TV2s reporter. Han sikter til hva Kina mener om ham. 

– Norge er en gammel venn og venner er man for alltid, sier han. 

Han understreker at folk i Tibet og folk i Kina har et godt forhold, akkurat som han oppfatter at nordmenn er en venn av Tibet. 

– Det er myndighetene som er problemet, både i Kina og i Norge, sier Lama til TV 2.

Han har akkurat møtt tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og skal møte Nobelkomiteen til lunsj. 

– Norge tilhører nordmenn, ikke de politiske partiene. Hvor enn jeg ferdes, er mitt besøk upolitisk. Det viktigste målet er menneskelige verdier: å bringe indre fred til verdens sju milliarder mennesker. Vi er sosiale dyr, og vi trenger menneskelige verdier, var det første den aldrende buddhistmunken sa etter at han hadde landet.

Det er varslet demonstrasjoner mot Dalai Lama på alle arrangementer under besøket fra medlemmer av det religiøse trossamfunnet Shugden.

– Vi ønsker at Lama skal oppheve forbudet han har i lagt mot å tilbe ånden Dorje Shugden, som han mener er ond, sier talsmann Len Foley til TV 2.

Nær 500 Shugden-buddhister fra hele verden har ankommet Oslo for å protestere mot Lama og stille krav til ham.

– Det er en skam at Dalai Lama skal få opptre som forsvarer av menneskerettighetene når han ikke en gang tolererer religionsfrihet innen de ulike tolkningene av sin egen religion, sier Foley.

– Som å komme hjem

Dalai Lama har tidligere sagt at han trives godt i Norge.

– Av og til når jeg kommer til Norge føles det nesten som å komme hjem, sa han under besøket i 2005.

Dette besøket blir ikke riktig så hjertelig som tidligere besøk. Verken regjering, stortingspresident, eller de kongelige vil møte fredsforkjemperen av hensyn til forholdet til Kina. 

– Det er mer eller mindre normalt, sa den aldrende buddhistmunken da han møtte pressen i Riga tirsdag. Heller ikke der fikk han møte noen av de politiske lederne. 

Ønsker ikke være til bry

Han sa han var i Latvia som buddhistmunk, tibetaner og en av verdens sju milliarder innbyggere.

– Jeg er interessert i å møte folk, og det ligger ikke noe politisk motiv bak mitt besøk. Jeg er her kun for kulturen og det åndelige. Og uansett hvor jeg drar, ønsker jeg å ikke være til bry for myndighetene, forklarte den 14. Dalai Lama da han møtte pressen i Riga.

Selv om den tibetanske åndelige lederen ikke får møte noen av Erna Solbergs statsråder, skal han møte flere politikere mens han er i Oslo.

– Fredag skal han blant annet møte 25 representanter på Stortinget. I tillegg deltar alle ungdomspartiene med leder eller nestleder, sier lederen i Stortingets Tibet-komité, Ketil Kjenseth (V). Han setter pris på det engasjementet han har merket seg blant de unge.