Dette er mannen som streiker for Norwegian

René Gustavsen er den eneste kabinansatte som streiker for Norwegian. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag morgen ble det klart at de ansatte i Norwegian streiker. Det er foreløpig kun én person som er tatt ut streik og det er kabinansatt René Gustavsen. 

På en pressekonferanse onsdag morgen møtte den streikende opp med ledelsen i Parat. 

– Jeg står her kanskje alene, men jeg har 1200 medlemmer bak meg. Jeg føler meg ikke ensom. Jeg har fått masse støtte på tekstmelding og e-post fra kolleger, sier Gustavsen. 

Kampvilje

Han sier han representerer en stor gruppe. Gustavsen er den første streikende ansatte i Norwegians historie. 

At Gustavsen er tatt ut i streik har liten betydning for flytrafikken, men er et viktig signal fra Parat. Også han fikk den omstridte SMS'en fra Norwegian tirsdag kveld. 

– Dette skaper mer avstand og ikke tilnærming i en forhandlingsinnspurt. Det følte nok alle medlemmene også, så nå er det mye kampvilje. Jeg følte det som en trussel, sier Gustavsen. 

– Svært vanskelig

På pressekonferansen onsdag morgen opplyste Parat om situasjonen. 

– Når vi ikke får noen positive tilbakemeldinger på våre hovedkrav så sier det seg selv at det blir svært vanskelig å bli enige, og derfor ble det jo også en konflikt, sier leder for Parats forhandlinger, Turid Svendsen. 

Natt til onsdag klokken 01.17 gikk partene i Norwegian-meklingen fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning og streiken i Norwegian er et faktum.

Parat og Norwegian Kabinforening på den ene siden og motparten Norwegian og NHO Luftfart, har meklet siden klokken 12 tirsdag.

Leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindèn, sier hovedkravet er enkelt og at det koster ikke en krone for verken direktør Bjørn Kjos eller Norwegian.

– Det eneste vi krevde er å videreføre dagens avtaler, sier Lindèn.

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å komme arbeidstakerne i møte.

Rystet

Ifølge lederen i Norwegian Kabinforening er medlemmene rystet etter at de fikk en SMS rett før den opprinnelige fristen midnatt.

– Vi synes det er forferdelig trist, og opplever dette som en trussel. Det er ikke en særlig velvillig innstilling overfor oss som fagforening, sier Lindén. 

Rett før fristen gikk ut gikk Parat ut og kritiserte Norwegian for å ha sendt det de kaller trusselmeldinger til alle de ansatte.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte som har fått melding fra Norwegian i kveld, og oppfatter dette svært useriøst. Jeg har aldri sett på maken, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2.

Det ble tirsdag kjent at styret i Norwegian hadde besluttet at det ved en eventuell streik skal skje visse endringer i selskapet.

«Ved en eventuell streik vil ID-ordningen for de streikende suspenderes for 3 år, regionsbasene i Norge nedlegges og alle overføres til OSL. Base3 CPH vil bli outsourcet».