STREIK: Foreløpig er bare en person tatt ut i streik, men opptrappingsplan går ut på å ta ut samtlige av de 1210 Parat-organiserte kabinarbeiderne i Norge og Danmark, hvis konflikten ikke blir løst av partene. Foto: Scanpix
STREIK: Foreløpig er bare en person tatt ut i streik, men opptrappingsplan går ut på å ta ut samtlige av de 1210 Parat-organiserte kabinarbeiderne i Norge og Danmark, hvis konflikten ikke blir løst av partene. Foto: Scanpix

Fare for storstreik etter brudd i Norwegian-meklingen i natt

 Fagforeningen anklager selskapet for å ha sendt trussel-sms. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte i Norwegian natt til onsdag, førte ikke fram. Dermed tas én kabinansatt ut i streik fra onsdag morgen.

Parats opptrappingsplan går ut på å ta ut samtlige av de 1210 Parat-organiserte kabinarbeiderne i Norge og Danmark, hvis konflikten ikke blir løst av partene melder Aftenposten

En mulig opptrapping av streiken kan skje fra fem til 19 dager frem i tid. 

SMS: Her er tekstmeldingen som Norwegian sendte ut i går kveld. Foto: Tipser
SMS: Her er tekstmeldingen som Norwegian sendte ut i går kveld. Foto: Tipser

– Svært vanskelig

På en kort pressekonferanse onsdag morgen opplyste Parat om situasjonen. 

– Når vi ikke får noen positive tilbakemeldinger på våre hovedkrav så sier det seg selv at det blir svært vanskelig å bli enige, og derfor ble det jo også en konflikt, sier leder for Parats forhandlinger, Turid Svendsen. 

Natt til onsdag klokken 01.17 gikk partene i Norwegian-meklingen fra hverandre, uten å ha funnet noen løsning og streiken i Norwegian er et faktum.

Parat og Norwegian Kabinforening på den ene siden og motparten Norwegian og NHO Luftfart, har meklet siden klokken 12 tirsdag.

Leder i Norwegian Kabinforening, Marit Lindèn, sier hovedkravet er enkelt og at det koster ikke en krone for verken direktør Bjørn Kjos eller Norwegian.

– Det eneste vi krevde er å videreføre dagens avtaler, sier Lindèn.

Parats forhandlingssjef Turid Svendsen sier Norwegian viser en fullstendig manglende vilje til å komme arbeidstakerne i møte.

– Trusselmelding

Ifølge lederen i Norwegian Kabinforening er medlemmene rystet etter at de fikk en SMS rett før den opprinnelige fristen midnatt.

– Vi synes det er forferdelig trist, og opplever dette som en trussel. Det er ikke en særlig velvillig innstilling overfor oss som fagforening, sier Lindén. 

Rett før fristen gikk ut gikk Parat ut og kritiserte Norwegian for å ha sendt det de kaller trusselmeldinger til alle de ansatte.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte som har fått melding fra Norwegian i kveld, og oppfatter dette svært useriøst. Jeg har aldri sett på maken, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2.

Det ble tirsdag kjent at styret i Norwegian hadde besluttet at det ved en eventuell streik skal skje visse endringer i selskapet.

Dette var innholdet i tekstmeldingen: 

KONFLIKT: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KONFLIKT: Konsernsjef Bjørn Kjos i Norwegian. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

«Ved en eventuell streik vil ID-ordningen for de streikende suspenderes for 3 år, regionsbasene i Norge nedlegges og alle overføres til OSL. Base3 CPH vil bli outsourcet». 

– Vil ikke finne løsning

Skjæggerud mener at det faktum at styret har besluttet dette, og at de i tilegg truer de ansatte med å sende alle SMS-er om dette, viser at de ikke ønsker å finne løsninger.

– For meg ser det likevel ut som at Norwegian har feilberegnet effekten av en slik trussel-melding veldig. De jeg har snakket med er nå mer motivert for en streik enn noen gang, sier Skjæggerud.

Dersom meklingen mellom NHO Luftfart og de kabinansatte i Norwegian bryter sammen, vil norgeshistoriens minste streik være et faktum. Kabinforeningen i Norwegian har nemlig bare tatt ut én eneste kabinansatt i streik i første omgang. De åpner likevel opp for at streiken kan bli trappet betydelig opp.

Bakgrunnen for det beskjedne første streikeuttaket er, ifølge Parat, at NHO Luftfart i praksis truet med lockout ved å begjære meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag.

Norwegian beklager

Norwegian gikk ut i en pressemelding og beklaget overfor kundene sine at det blir streik.

– Vi beklager på det sterkeste overfor alle våre reisende den usikkerheten som er skapt. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og vi har strukket oss langt for å imøtekomme Kabinforeningen. Vi kan imidlertid ikke godta krav som innebærer reversering av strategiske beslutninger Norwegians styre har tatt for å sikre selskapets framtid. Vi skal gjøre alt vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

Kaller det ikke trussel

Norwegian-ledelsen hevder SMS’en som ble sendt ut til personalet i Norge og Danmark kun var ment for å informere.

– Dette ble besluttet i styret i dag, og vi kan jo ikke holde slik informasjon skjult for våre ansatte, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik til TV 2.

– Ansatte forteller at de opplever dette som en trussel fra sin egen arbeidsgiver, hva er din kommentar til det? 

– Du kan kalle det en trussel, men vi mener ikke at det er det. Vi informerer våre ansatte om konsekvensene ved en streik. En streik er i seg selv en trussel mot hele selskapet og den rammer alle, sier Skånvik. 

(TV 2 / NTB)