FIKK SMS: Denne SMS-en fikk alle kabinansatte i Norwegian tirsdag kveld. Foto: privat
FIKK SMS: Denne SMS-en fikk alle kabinansatte i Norwegian tirsdag kveld. Foto: privat

NORWEGIAN-ANSATTE SJOKKERT OVER SMS: – Ekstremt useriøst

Brudd i forhandlingene mellom Norwegian og de kabinansatte gjør at én person blir tatt ut i streik onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Meklingen mellom Norwegian og de kabinansatte i Norwegian førte ikke fram.

Dermed tas en kabinansatt ut i streik fra onsdag morgen.

Ifølge Parat-lederen er medlemmene rystet etter at de fikk en SMS rett før den opprinnelige fristen midnatt.

– Trusselmelding

Rett før fristen gikk ut gikk Parat ut og kritiserte Norwegian for å ha sendt det de kaller trusselmeldinger til alle de ansatte.

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra ansatte som har fått melding fra Norwegian i kveld, og oppfatter dette svært useriøst. Jeg har aldri sett på maken, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til TV 2.

Det ble tirsdag kjent at styret i Norwegian hadde besluttet at det ved en eventuell streik skal skje visse endringer i selskapet.

"Ved en eventuell streik vil ID-ordningen for de streikende suspenderes for 3 år, regionsbasene i Norge nedlegges og alle overføres til OSL. Base3 CPH vil bli outsourcet."

– I en forhandlingssituasjon må begge parter gi. At den ene parten skriver en slik melding rett før fristen antar jeg ikke kan virke på noen annen måte enn at det ikke blir noen løsning i natt, sier Skjæggerud.

Han er ikke selv tilstedet under forhandlingene.

– Vil ikke finne løsning

Skjæggerud mener at det faktum at styret har besluttet dette, og at de i tilegg truer de ansatte med å sende alle SMS-er om dette, viser at de ikke ønsker å finne løsninger.

– For meg ser det likevel ut som at Norwegian har feilberegnet effekten av en slik trussel-melding veldig. De jeg har snakket med er nå mer motivert for en streik enn noen gang, sier han.

Dersom meklingen mellom NHO Luftfart og de kabinansatte i Norwegian bryter sammen, vil norgeshistoriens minste streik være et faktum. Kabinforeningen i Norwegian har nemlig bare tatt ut én eneste kabinansatt i streik i første omgang. De åpner likevel opp for at streiken kan bli trappet betydelig opp.

Bakgrunnen for det beskjedne første streikeuttaket er, ifølge Parat, at NHO Luftfart i praksis truet med lockout ved å begjære meklingen avsluttet innen midnatt natt til onsdag.

Norwegian gikk ut i en pressemelding og beklaget overfor kundene sine at det blir streik.

- Vi beklager på det sterkeste overfor alle våre reisende den usikkerheten som er skapt. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og vi har strukket oss langt for å imøtekomme Kabinforeningen. Vi kan imidlertid ikke godta krav som innebærer reversering av strategiske beslutninger Norwegians styre har tatt for å sikre selskapets framtid. Vi skal gjøre alt vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.

Kaller det ikke trussel

Norwegian-ledelsen hevder SMS’en som ble sendt ut til personalet i Norge og Danmark kun var ment for å informere.

– Dette ble besluttet i styret i dag, og vi kan jo ikke holde slik informasjon skjult for våre ansatte, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik til TV 2.

– Ansatte forteller at de opplever dette som en trussel fra sin egen arbeidsgiver, hva er din kommentar til det? 

– Du kan kalle det en trussel, men vi mener ikke at det er det. Vi informerer våre ansatte om konsekvensene ved en streik. En streik er i seg selv en trussel mot hele selskapet og den rammer alle, sier Skånvik.