MED HEVET HODE: Etter mer enn ti års stillhet snakker Monica Lewinsky ut om sitt forhold til Bill Clinton i ukebladet Vanity Fair. Hun sier det er hennes måte å ta tilbake kontrollen over historien på. FOTO: AP Photo/Robert Spencer
MED HEVET HODE: Etter mer enn ti års stillhet snakker Monica Lewinsky ut om sitt forhold til Bill Clinton i ukebladet Vanity Fair. Hun sier det er hennes måte å ta tilbake kontrollen over historien på. FOTO: AP Photo/Robert Spencer

Monica Lewinsky snakker ut

Verdens kanskje mest kjente elskerinne skriver om sitt forhold til president Bill Clinton i ukebladet Vanity Fair.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter mer enn ti års stillhet tar Monica Lewinsky bladet fra munnen i ukebladet Vanity Fair. Der skriver hun sin versjon av hva som skjedde da hun som praktikant ved Det hvite hus i 1995 og 1996 hadde et forhold til daværende president Bill Clinton.

Hun understreker at hun angrer dypt på det som skjedde. Eller, som hun skriver selv:

«La meg gjenta: Jeg. Angrer. Dypt. Det. Som. Skjedde.» 

Bryter stillheten

PRAKTIKANT: Monica Lewinsky og president Clinton sammen i Det hvite us 17. november 1995. FOTO: AP Photo
PRAKTIKANT: Monica Lewinsky og president Clinton sammen i Det hvite us 17. november 1995. FOTO: AP Photo

Monica Lewinsky var 22 år gammel da hun i 1995 fikk en praktikantjobb ved Det hvite hus. I januar 1998 sprakk nyheten om at hun hadde hatt et forhold til president Bill Clinton, etter at opptak av fortrolige samtaler mellom Lewinsky og kollegaen Linda Tripp ble kjent.

I 1999 ga hun ut boka «Monica Lewinsky - hennes egen historie» i samarbeid med forfatteren Andrew Morton. Siden da har hun holdt seg stille, og avslått de fleste intervjuforespørsler.

Lewinsky legger ikke skjul på at skandalen har ødelagt store deler av livet hennes. I Vanity Fair skriver hun at hun er fast bestemt på å holde hodet høyt, og at hun ved å skrive om forholdet igjen kan ta kontroll over sin historie. «Jeg vil at min historie skal få en annen slutt,» skriver hun.

PÅ NORGESBESØK: I 1999 var Monica Lewinsky i Norge for å promotere sin bok om sitt forhold til USAs president. Hun var gjest i TV2s debattprogram
PÅ NORGESBESØK: I 1999 var Monica Lewinsky i Norge for å promotere sin bok om sitt forhold til USAs president. Hun var gjest i TV2s debattprogram "Sentrum" med Per Ståle Lønning. FOTO: Heiko Junge/NTB Scanpix

Fikk ikke jobb

I ukebladet innrømmer hun at den offentlige ydmykelsen som hun opplevde etter skandalen, endret retningen på livet hennes. Etter å ha fullført en grad i sosialpsykologi ved London School of Economics søkte hun en rekke jobber, uten hell. 

Hun ble kalt inn til intervju, men «…på grunn av det arbeidsgivere refererte til som «min historie», var jeg aldri helt riktig for jobben. I andre tilfeller var jeg riktig for helt feil grunn: jobben krevde tilstedeværelse på arrangementer der det selvfølgelig ville være presse tilstede», skriver hun. 

Moren fryktet selvmord

I tiden etter at forholdet ble kjent, fryktet moren hennes at hun skulle ta selvmord, skriver Lewinsky: «Hun ble ved sengen min, kveld etter kveld, fordi jeg var suicidal. Skammen, forakten og frykten som jeg opplevde gjorde at hun fryktet jeg ville ta mitt eget liv. Hun var redd jeg skulle bli ydmyket til døde.» 

Nå håper Lewinsky å hjelpe andre som har blitt utsatt for ydmykelser og krenkelser på nettet. På den måten kan hun gi mening til sin egen fortid, skriver hun. Målet hennes er å engasjere seg på vegne av ofre for krenkelser på Internett og å snakke om temaet offentlig.