Frister det med hår, spiker eller plast i maten?

Ekle funn i maten fra Fjordland.

I løpet av et drøyt år har 30 personer lagt ut bilder og tekst som viser funn av hår, plastbiter, magnet, mugg, råtne poteter, kyllingbein og uidentifiserbare fremmedlegemer på Fjordlands egen Facebook-side. Det er ikke bare på Facebook folk klager over ekle funn. Til sammen fikk Fjordland 300 slike klager i fjor. 

Det var 15 år gamle Thea Madelen Andersen fra Sandefjord som tipset TV 2 hjelper deg om saken etter at hun og bestemoren fant noe rart i en Yoplait-yoghurt fra Fjordland.  

Se også: Dette er H&Ms miljøbløff

- Vi var først ikke sikre på hva det var, men så prøvde vi å feste den på kjøleskapet og skjønte at det var en magnet. Vi syntes begge det var veldig rart, for den hører jo ikke hjemme i en yoghurt, forteller Thea Madelen.   

La ut bilde på Facebook

IKKE FORNØYD: 15 år gamle Thea Madelen Andersen fra Sandefjord
fant en magnet i en Yoplait-yoghurt fra Fjordland. Foto: Privat
IKKE FORNØYD: 15 år gamle Thea Madelen Andersen fra Sandefjord fant en magnet i en Yoplait-yoghurt fra Fjordland. Foto: Privat

 Thea Madelen tok et bilde av magneten og la det ut på Fjordlands egen Facebook-side. Da så hun at flere hadde funnet merkelige fremmedlegemer i Fjordland-maten sin. 

- Da tenkte jeg at de kanskje bør skjerpe seg. Det skal jo ikke ligge hår, plastikk, spiker eller en magnet i maten, sier Thea Madelen. 

Fjordland beklager

 Fjordland produserer alt fra ferdigretter til smør, yoghurt og desserter, og i fjor solgte de over 100 millioner produkter. Produktutviklingssjef Knud Søyland beklager at noen av kundene deres finner fremmedlegemer i maten, men understreker at sjansen for det er svært liten. 

Denne magneten dukket opp i Yoplait-yoghurten fra Fjordland. Foto: Thea Madelen Andersen.
Denne magneten dukket opp i Yoplait-yoghurten fra Fjordland. Foto: Thea Madelen Andersen.

– I fjor fikk vi 300 meldinger om fremmedlegemer. Det utgjør tre tusendedels promille av det vi solgte, sier Knud Søyland.

– Vi bruker metalldetektor og røntgenmaskin for å ta ut ting, og vi bruker hårnett og eget arbeidstøy for å unngå at man trekker ting inn i produksjonslokalet, fortsetter Søyland, som likevel innrømmer at det er veldig utfordrende å utelukke alle slike feil. 

Knud Søyland oppfordrer alle som finner noe rart i maten sin til å kontakte Fjordland. 

– Reglene bør bli strengere

Thea Madelen er ikke helt fornøyd med svaret fra Fjordland. 

– Selv om de selger mye, så mener jeg det er mange som har funnet noe feil også. Jeg synes de bør sette inn flere rutinesjekker. De bør sjekke maskinene for løse deler og reglene bør bli strengere på fabrikkene, avslutter hun.

– Har tett kontroll

Fjordlands Kommunikasjonssjef Anne Marit Rødland avviser at de bagatelliserer funnene kundene gjør, og sier de har tett kontroll med det som foregår i produksjonen. 

– Alle ansatte bruker hårnett og annet verneustyr som hindrer at fremmedlegemer havner i maten. Det som kan skje er at ting følger med fra bondens jord på vei til kundens bord. Vi arbeider hardt og målrettet for å få kontroll på dette, og selv om vi stort sett lykkes er det selvfølgelig beklagelig at vi ikke klarer å luke dette ut 100 prosent. Når det gjelder magneten som Thea Madelen har tatt bilde av, har vi ingen logisk forklaring på hvor den kan stamme fra, men vi kan forsikre om at ingen av våre maskiner bruker den typen magneter. Samtidig beklager vi selvfølgelig at den likevel var i en pakning fra oss, sier Rødland

Se TV 2 Hjelper deg i kveld kl. 20.30!