Fem år siden Joshua French ble arrestert i Kongo:

– Det betyr utrolig mye for Joshua å ikke bli glemt

Denne uken er det fem år siden Joshua French ble arrestert i Kongo. Utenriksdepartementet ser ingen snarlig løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. mai 2009 er dagen som for alltid skulle forandre Joshua Frenchs liv. I dag er det fem år siden han ble arrestert av kongolesisk politi i Province Orientale nordøst i Den demokratiske republikken Kongo. 

Moland og French ble raskt beskyldt og fengslet for å ha drept sjåføren Abedi Kasongo.

FØRSTE DOM:  Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo i september 2009. Foto: Vegar Vatn / Scanpix
FØRSTE DOM:  Tjostolv Moland (t.h.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo i september 2009. Foto: Vegar Vatn / Scanpix

Etter å ha flyktet alene i jungelen i to dager, ble French pågrepet og transportert tilbake til provinshovedstaden Kisangani, hvor han og partneren Tjostolv Moland av uklare årsaker hadde oppholdt seg før de la ut på den skjebnesvangre bilturen. Noen dager senere overgav Moland seg.

Det ble starten på mer enn fire og et halvt år sammen i fengsel for de to eks-militære nordmennene - først i Kisangani og fra 2011 i hovedstaden Kinshasa.

Siden kameraten døde 18. august i fjor har han sonet alene, delvis på en stor fellescelle - delvis på en madrass i en korridor.

– Det betyr utrolig mye for Joshua at folk ikke glemmer ham nå, selv om det er stille rundt saken, sier advokat Hans Marius Graasvold til TV 2.

Siden Moland døde har Frenchs helsetilstand både av familie, UD og advokat Hans Marius Graasvold blitt betegnet som dårlig. Tiden som har gått etter at han ble dømt for drap på kameraten, har ikke gjort situasjonen noe bedre, mener Graasvold.

– Han er svært syk og det har han vært lenge. Jeg er fremdeles bekymret for hans helsetilstand og hvordan det kan gå med ham om han ikke får den hjelpen han trenger, sier Graasvold.

– Må få hjelp utenfor Kongo

Det var blant annet hensynet til Frenchs helse som gjorde at dommen for overlagt drap ikke ble anket, og dermed står som rettskraftig. Joshua French har hele tiden hevdet sin uskyld, men belastningen med å skulle gjennomgå nok en rettssak ble vurdert som for stor.

Under rettssaken i vinter var det en svært sliten Joshua French som møtte i retten. Rettssaken ble utsatt på grunn av hans helsetilstand, og en rapport fra de norske legene som undersøkte French konkluderte med at han blant annet led av posttraumatisk stresslidelse.

– Den medisinske hjelpen han trenger må han få utenfor Kongo, og det må så snart som mulig komme en løsning på plass for ham, mener Graasvold.

Moren blir i Kongo

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, har vært i Kinshasa siden desember i fjor. Hun får besøke sønnen hver dag, og skriver i et innlegg på familiens nettside at sønnens situasjon er svært vanskelig.

Den mentale påkjenningen med å fortsatt være her i Kongo etter på nytt å ha blitt dømt for noe han ikke har gjort er stor. Fem år i fengsel i et land som Kongo tilsvarer ca. 15 års fengsel i vestlige land, skriver French i bloggen.

Kari Hilde French har valgt å bli værende i Kongo så lenge det er nødvendig.

Jeg blir her i Kinshasa for jeg kjenner det ikke riktig å reise fra ham nå, skriver moren.

UD: Det finnes ingen enkle løsninger

Norsk UD har fra første dag vært involvert i de to nordmennenes situasjon i Kongo. Tilstedeværelsen har i perioder vært konstant, og siden Moland døde i fjor høst har det pågått intense diplomatiske samtaler.

Erna Solberg tok blant annet direkte kontakt med den kongolesiske presidenten Joseph Kabila under begravelsen av Nelson Mandela i Sør-Afrika før jul.

Etter at dommen falt i februar, sa UDs spesialutsending til Kongo, Kai Eide, at Norge ville jobbe sammen med britiske myndigheter for å få French, som har både britisk og norsk statsborgerskap, hjem til Norge.

– Det arbeidet vil fortsette med uforminsket styrke, sa Eide til TV 2 20. februar.

Utenriksdepartementet sier de fremdeles har dialog på ulike nivåer med kongolesiske myndigheter, men legger ikke skjul på at jobben med å få French til Norge er vanskelig.

– Vi fortsetter vår innsats for å få til en løsning på saken, men jeg tror ikke det er klokt å spekulere i når dette kan skje. Det at denne saken allerede har trukket ut i fem år viser at det ikke finnes enkle løsninger, sier Frode Andersen, kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet.