Kristian Valen snakker ut om selvmordstanker og selvskading

Forteller om vendepunktet som kom etter dusjepisoden. Se eksklusivt intervju fra sesongavslutningen av «Else».

Året er 2007. Kristian Valen (39) skaper store avisoverskrifter etter å ha avfyrt skudd sin leilighet etter at han hørte og så en inntrenger.

I tirsdagens sesongavslutning av talkshowet «Else» forteller komikeren at den svært omtalte hendelsen skulle bli det store vendepunktet i livet hans.

– Det virket mye mer sexy i avisa enn hva som egentlig var sant. Men det var vanskelig der og da, forteller 39-åringen åpenhjertig. 

– For plutselig ser jeg at avisene skriver ting som gjør sitt til at det går utover mine nærmeste, og da føler du at du har bragt vanære og skam over familien. Du hører at dine nærmeste gråter, at de ikke tør ta bussen til jobben. Da følte jeg rett og slett at «er dette verdt det?», fortsetter han.

Vendepunktet

At Valens nærmeste fikk kjenne på det negative mediatrykket, sendte ham langt ned i kjelleren. 

– Jeg så på meg selv som årsaken til at de jeg var glad i hadde det vondt. Da var jeg så langt nede. En kveld jeg var ute, var jeg full og patetisk og så fikk jeg litt tilbakeslag og tenkte at «dette gidder jeg ikke mer».

Samtidig skulle det bli noen av de nærmeste som skulle bli den største årsaken til komikerens vendepunkt.

– Jeg hadde heldigvis gode kompiser der. Jeg havnet på syktehuset og fikk en «aha-opplevelse». De sa at «du har et liv som du alltid har drømt om, og du er så jævlig priviligert. Hvis du skal ta det gode, må du også akseptere det onde. Fra og med nå må du man up og du må akseptere at alt ikke er positivt hele veien. Prøv å se det positive, for det positive er så mye sterkere enn det negative».

Drev med selvskading fra ung alder

De psykiske problemene som dukket opp i kjølvannet av dusjskytingen, var ikke de første vonde tankene Valen hadde slitt med.

– Jeg drev tidlig med det jeg senere fant ut var selvskading. Da jeg hadde problemer, enten det var skilsmisse eller oppvekst, fant jeg en rar trøst i å skade meg selv. Jeg spilte fotball, og skadet meg selv på foten så jeg kunne skylde på at det var en knott eller et eller annet jeg hadde fått, røper han. 

– Så har jeg senere lest innen psykologi at jeg ikke var ute etter sympati og vise til andre at jeg hadde det vondt, for da hadde jeg gjort det på steder der folk kunne se det. Men det var noe oppi hodet mitt som sa til meg at det grodde selv. På grunn av smerten fikk jeg fokuset vekk fra det jeg opplevde som var vondt der og da, og så så jeg at det grodde av seg selv. Jeg klarte på en måte å fikse meg selv, uansett hvor galt det var, fortsetter 39-åringen. 

Bosatt i LA

I dag er komikeren lykkelig bosatt i Los Angeles i USA, der en typisk dag gjerne innebærer å stå på rollerblades og ta daglige svømmeturer. 

Humoristen innrømmer at det gode humøret definivit er påvirket av yrkesvalget.

– Jeg tror at hvis du skal gå litt inn i den tyngre materien, er humor det første forsvaret til kroppen, sier han.

Se sesongavslutningen av «Else» med Kristian Valen, NRK-legende Christian Borch og stylist Erlend Elias klokken 22.40 på TV 2.