De mildt sagt kontroversielle kakene kommer i flere fargesjatteringer. Foto: EXPRESSEN
De mildt sagt kontroversielle kakene kommer i flere fargesjatteringer. Foto: EXPRESSEN

– Rasist-kaker!

«Rasistiske nidbilder» og «kannibalismesymbolikk». Skjellsordene hagler mot det sydsvenske konditoriet som har disse godbitene til salgs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snakk om sjoko-sjokk!

Et konditori i sør-Sverige har havnet i sentrum for en opphetet rasismedebatt etter å ha begynt å lage kakemennene på pinne, som du ser bilde av øverst på denne siden. Flere hundre har deltatt i debatten, som ifølge Expressens Malmö-utgave Kvällsposten har rast i sosiale medier.

Pressetalsmann Kitimbwa Sabuni i Afrosvenskarnas riksförbund legger ingenting i mellom overfor avisens journalist:

Disse kakene er et produkt av en svensk hvithet som ikke kan drive selvransakelse overfor seg selv og rasismen sin
KITIMBWA SABUNI

– Dette er selvsagt rasistisk. Disse kakene er et produkt av en svensk hvithet som ikke kan drive selvransakelse overfor seg selv og rasismen sin, tordner Sabuni.

Men en av konditoriets eiere avviser at det ligger mørke hensikter bak de kulerunde kakehodene. Han forteller at de fant de spesielle formene på en messe og fikk ideen fra et annet bakeri. Selv om debatten har kokt på nettet, er det bare én eller to som har sagt noe til bakerne selv.

– Dette er sjokolade og det er ikke noe merkelig med det. Det får være opp til hver enkelt som ser på kake hvordan man vil oppfatte dem. Men for meg er dette helt enkelt kaker dyppet i sjokolade, sier innehaveren til Kvällsposten.

– Sjokolade bruker å ha slik farge. Det er ikke noe vi kan gjøre noe med.