Bøndene frykter det verste fra Frp-Listhaug

Bøndene frykter statens tilbud i landbruksforhandlingene. – Matproduksjonen i Norge vil lide, sier Norges Bondelag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sylvi Listhaug, som selv kommer fra gård, har tidligere omtalt landbruksnæringen som «kommunisme på norsk», og tatt til orde for dramatiske kutt i overføringene.

– Vi venter i spenning, sier Britta Skallerud, nestleder i Norges Bondelag til TV 2. 

– Kjempedilemma

– Det er klart at hun sier at hun skal øke matproduksjonen, men hvis hun mener vi skal gjøre det helt gratis, da tar hun feil. Bøndene kommer til å gjøre noe annet, det er ikke bøndene det er synd på, det er matproduksjonen i Norge som vil lide, sier nestlederen til TV 2. 

Bondelaget har merket seg at Fremskrittpartiets landbruksminister vil følge Stortingets intensjon om å øke matproduksjonen i Norge, men de ser ikke hvordan dette kan skje samtidig med Frps foreslåtte kutt i støtteordningene.

– Det er jo et kjempedilemma hvis Listhaug sier at hun også sier at hun skal ha billigere mat, for det er to måter å betale maten på, og det er over budsjett, eller så er det å øke prisen i butikk. Skal du ikke gjøre noen av delene, og tro at du får økt matproduksjon, så er det en brist, tillegger Skallerud.

Pessimistisk Storberget

Arbeiderpartiets Knut Storberget frykter at tilbudet fra staten blir så dårlig at det ender med brudd i forhandlingene, slik det gjorde i 2000 og 2012.

– Jeg håper at vi også i år klarer å lage en avtale med bøndene, fordi saken er så viktig. Det er viktig nå at vi får til god lønnsomhet, og at vi får opp matproduksjonen, men jeg må jo si jeg har en god dose pessimisme, fordi det har vært så tydelige signaler fra Frp, som nå har makten i landbruksdepartementet, sier han til TV 2. 

Med dette sikter Storberget til at landbruksminister Sylvi Listhaug allerede før forhandlingene startet gikk ut og sa at det er utelukket å øke de direkte overføringene til landbruket, som for 2014 utgjør rundt 13,5 milliarder kroner. 

Frp har tvert imot presentert forslag til kutt i overføringene på 5,5 milliarder kroner, da de var i opposisjon.

Stor fare for brudd

Bøndenes krav i årets oppgjør har en økonomisk ramme på 1,5 milliarder kroner, og tilsvarer en inntektsøkning på 35.000 kroner per årsverk.

Hvis landbruksministeren tirsdag tilbyr null eller til og med kutt i overføringen, er det meget stor fare for brudd i forhandlingene. 

Ved brudd i forhandlingene avgjør Stortinget - og denne gangen vil Arbeiderpartiet vurdere å gå mot statens forslag.

– Det er en sterk føring i Stortinget, også for Arbeiderpartiet, for at vi legger statens tilbud til grunn. Men, i dette tilfellet, vil vi behandle det i vår egen gruppe før vi konkluderer, sier Knut Storberget.