Rekordmåling for De Grønne

For første gang havner Miljøpartiet over sperregrensen på TV 2s gallup i mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En drøy uke etter at Norges minste stortingsparti avholdt sitt landsmøte får De Grønne den høyeste oppslutningen noen sinne på TNS Gallups målinger for TV 2.

– Veldig gledelig

TNS Gallup startet å måle oppslutningen til De Grønne i mars 2012. Nivået i mai drøye to år senere er på 4,2 prosent (+ 0,7), som ville gitt sju mandater på Stortinget.

– Det er veldig gledelig. Vi vet at vi har ligget og duppet rundt disse tallene en stund, så dette befester at vi har funnet vår plass på meningsmålingene, sier Hilde Opuku.

For en drøy uke siden ble hun sammen med stortingsrepresentant Rasmus Hansson valgt til nye nasjonale talspersoner i det ferske stortingspartiet.

– Vi har sett denne trenden over tid, men det at vi har gjort et lite hopp nå har nok sammenheng med at vi har vært bredt dekket i media de siste ukene, sier Opoku.

Se hvem som er inne i ditt fylke i TV 2s partibarometer

De Grønne får en oppslutning på 4,2 i den siste målingen TNS Gallup har utført for TV 2. (Grafikk: TV 2)
De Grønne får en oppslutning på 4,2 i den siste målingen TNS Gallup har utført for TV 2. (Grafikk: TV 2)

Jevnere mellom blokkene

Selv om De Grønne velger å kalle seg blokkuavhengige viser mandatfordelingen at de borgerlige partiene ikke lenger har like klart flertall når ytterligere et parti kommer over sperregrensen for tildeling av utjevningsmandater.

– Vi sier og mener bestemt at vi er blokkuavhengig parti og de samarbeidspartnerne som gir best uttelling for vår politikk vil vi velge om vi kommer i en slik posisjon, sier Opoku.

Regjeringspartiene får 72 mandater og sammen med støttepartiene KrF og venstre får de 88, mens de rødgrønne partiene får 72. Dersom De Grønne som får sju sammen med Rødt som på denne målingen får et mandat velger rødgrønn side, får denne blokken 81.

– Jeg mener vi har et veldig godt mandat bak oss også på denne målingen. Så er det spennende at nye partier kan komme over sperregrensen, men det er et stykke igjen til neste valg, så får vi se om det holder seg, sier statsminister Erna Solberg (H).

Nedtur for Høyre

Statsministerens parti må tåle den største tilbakegangen fra april med 1,7 prosentpoeng til 27,8 prosent.

Det er fortsatt borgerlig flertall i den siste målingen TNS Gallup har utført for TV 2. (Grafikk: TV 2)
Det er fortsatt borgerlig flertall i den siste målingen TNS Gallup har utført for TV 2. (Grafikk: TV 2)

– Denne oppslutningen er høyere enn valgresultatet, vi var høyt oppe forrige måned. Det er et entydelig bilde av målingene nå nemlig at det er sterk borgerlig side, sterkere enn det var da de rødgrønne hadde sittet i et halvt år, sier Solberg.

Bakgrunnstallene viser at 77 prosent av Høyres velgere fra i fjor høst ville stemt på partiet, mens fem prosent har gått til Arbeiderpartiet. Høyre henter imidlertid færre tidligere Frp-velgere enn målingen i april viste.

Bakgrunnstallene viser tilbakegang for Høyre blant velgere under 60 år.

Frp mest frem

Mindre lekkasje av tidligere velgere til det største partiet i regjeringen er en av årsakene til at Frp går mest frem med 1,2 prosent til 12,5. Men oppslutningen er forstatt langt lavere enn ved stortingsvalget.

Bakgrunnstallene viser at flere Frp-velgere fra i fjor høst har funnet tilbake til partiet, som går mest frem blant kvinner.

Fortsatt ned for Ap

 For andre måned på rad går Arbeiderpartiet tilbake, denne gang med 0,8 prosentpoeng til 32,2. Partiet har dermed falt med 3,0 prosentpoeng siden det ble klart at Jens Stoltenberg går av som leder for å bli ny generalsekretær i NATO.

Bakgrunnstallene tyder imidlertid på at Arbeiderpartiet fortsatt har de mest trofaste velgerne. 88 prosent som stemte på partiet i fjor høst vil gjøre det igjen.Partiet går tilbake balnt kvinner og for første gang på lenge er oppslutningen til landets største parti nesten like stor blant menn som blant kvinner.

Smell for KrF

Kristelig Folkeparti må tåle en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng til 4,8 prosent, noe som skyldes færre lojale velgere. KrF mister ingen velgere til partiene venstresiden.

Senterpartiet kryper dermed forbi KrF med 4,9 prosent (+ 0,4), mens Sv ligger stabilt på 4,5 prosent.

Venstre er imidlertid størst av de små med 5,3 prosent (- 0,8).

Rødt kniper med 1,7 (+ 0,3) et mandat fra Oslo, mens andre partier og lister får hele 2,1 (+ 1,5). Tallene viser at det er respondenter som svarer både Kystpartiet, Pensjonistpartiet, De Kristne, Det liberale Folkeparti og Demokratene. 

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 951 stemmeberettigede i tidsrommet 25. - 30. april. Intervjuingen er dermed avsluttet før langhelgen, og fanger ikke.opp helgens landsmøte i Frp. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosent.