Northug: – Var så beruset at jeg ikke klarte å tenke fornuftig

Petter Northug jr. snakker ut om den dramatiske natten hele Norge nå snakker om.

Petter Northug jr. har gått under jorden etter at det ble kjent at han kjørte i promille og krasjet sin egen luksusbil natt til søndag.

Men mandag kveld fikk TV 2 en prat med Northug som nå befinner seg på et hemmelig sted.

SE HELE INTERVJUET MED NORTHUG OVER

– Et tøft døgn
En tydelig preget Northug innrømmet at det har vært et meget tøft døgn etter at nyheten ble kjent.

– Det har vært et tøft døgn. Det har vært hardt. Jeg er lei meg og skuffet over det jeg har gjort, og de jeg har skuffet som står meg nærmest. Det en veldig tøff tid for meg, sier han til TV 2.

– Jeg skjønte alvoret først dagen etterpå. Da jeg kom til meg selv på søndagen begynte det å synke inn, og jeg skjønte hva jeg hadde gjort, sier han.

– Tøft å møte mamma og pappa
Etter skandalen har Northug kun hatt kontakt med sine nærmeste, og han må ta en pause i intervjuet når han begynner å prate om foreldrene.

– Jeg har bare pratet med Are som jobber med meg og med mamma og pappa. De er min nærmeste familie, og det er dem jeg prater med. Fokuset har vært dér og ikke så mye utad.

– Hva sier moren og faren din?

– Det var tøft å møte mamma og pappa. Det er jo like skuffet som meg. De er lei seg,sier han før han må ta en pause.

– Hverken jeg eller de ønsket at dette skulle skje, fullfører han.

– Har det vært mye tårer?

– Ja det blir en del tårer. Man er selvsagt mest skuffet over seg selv. Men man vet jo også at det påvirker andre, sier han.

– Galt valg å stikke av
Videre forteller skistjernen hva som skjedde i timene før skandalen var et faktum.

HAVNET I GRØFTEN: Slik så det ut etter Northugs biltur natt til søndag. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
HAVNET I GRØFTEN: Slik så det ut etter Northugs biltur natt til søndag. Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

– Lørdag var jeg ute på byen med noen kompiser. Når jeg drar hjem fra byen så drar jeg sammen med kjente hjem til meg. Der holder vi det gående til femtiden på morgenen. Da gikk folk hjem og la seg. Det var bare jeg og passasjeren som var våken da vi bestemte oss for å sette oss i bilen, forteller han.

– Vi hadde ikke noe formål med bilturen, vi skulle ingen plass. Da vi kom noen hundre meter fra der jeg bor får vi for stor fart inn i den første rundkjøringen og går full fart inn i autovernet, forklarer han.

Mange har kritisert Northug for å stikke av fra den skadde medpassasjeren. 28-åringen innrømmer at det var et galt valg, men begrunner valget på følgende måte.

– Det jeg husker etterpå er at vi begge var i litt sjokktilstand, og vi spør hverandre om det går bra. Det bekreftet vi begge to. Og i litt panikkhandling tenker jeg at det enkleste er å stikke mens jeg har muligheten.

– Ble dere enige om det? Eller valgte du det selv?

– Jeg snakket med passasjeren, og da vi visste at det hadde gått bra så skriker han at jeg skal stikke av. Men det var jo mitt valg å gjøre det, jeg ble ikke presset bort. Det var mitt eget valg. Jeg stakk fra plassen etter en liten dialog, sier han.

– Vet du hvor fort du kjørte?

– Nei, jeg så ikke på speedometeret. Jeg vet ikke hvor stor fart vi hadde. Men vi hadde jo for stor fart når vi kke klarte svingen, innrømmer han.

– Så beruset at jeg ikke klarte å tenke fornuftig
Mandag ble det klart at det kan ta to uker før vi får vite hvor høy promille Northug kjørte med. Selv legger han ikke skjul på at han var svært beruset.

– Jeg hadde drukket før vi dro på byen. Så drakk vi på byen, og da vi kom hjem. Jeg var så beruset at jeg ikke klarte å tenke fornuftig i en slik situasjon, innrømmer han.

– Overveide du om du skulle kjøre eller ikke?

– Nei, det ble litt spontant. Plutselig var vi der bare.

– Har du gjort det før?

– Aldri, svarer han.

Northug ble plukket opp av politiet i sitt eget hus like etter ulykken, og han forklarer at arrestasjonen var udramatisk.

– De skjønte jo at jeg hadde vært i den bilen. Det var udramatisk. Jeg tenkte at det riktige var å bli med, sier han.

Han innrømmet promillekjøringen søndag kveld, og var ikke i tvil om at det var det riktige å gjøre.

– Det var det eneste riktige å gjøre å si det som det var. Det jeg har gjort er toppen av lavmål. Det var ikke vits i å dra noe mer på det. Man må bare formidle det som har skjedd, sier han.

Nå er han forberedt på å ta den straffen han får.

– Akkurat nå tenker jeg ikke på det. Jeg skal ta straffen min. Dersom det innebærer fengsel så er det klart at jeg skal gjøre det, sier han.

Han innrømmer at noe av det verste er å ha sviktet alle som ser opp til ham som et forbilde.

– Det er mange slike tanker som streifer meg. Det er veldig tøft. Det er ikke tvil om at det er noe jeg skulle vært foruten, sier han.

– Jeg ser helt klart på dette som et enkelttilfelle. Selv om det er et dramatisk tilfelle så er det ikke noe jeg ønsker å bli husket for. Men det har skjedd, og det kan jeg ikke gjøre noe med nå. Jeg har på en måte fått en ordentlig lærepenge og en vekker jeg må bruke fremover, sier han.

– Det er mange tanker som svirrer gjennom hodet mitt etter en slik situasjon. Det er totalt idioti å utsette passasjeren, meg og andre for den faren. Man kan si at det kunne gått verre, men det hjelper lite i en slik situasjon, sier han.

Vil tilbake i verdenstoppen
Petter Northug har hatt to svake sesonger etter at han ble VM-konge i Holmenkollen i 2011, og mange har stilt spørsmålstegn ved 28-åringens profesjonalitet. Selv er han klar på at han ønsker å komme tilbake i verdenstoppen.

– Jeg har lyst til å fortsette. Det er dette som har vært livet mitt. Det er dette jeg vil fortsette med. Dette er en vekker, og jeg ønsker å komme tilbake og gjøre det som skal til, sier han.

– Hva er det som må til?

– Det blir å ta slike tak at jeg forhåpentligvis får tilbake energien og kan begynne å røre på meg igjen. Få fred og ro til å komme inn i de riktige rutinene. Ha fokuset som er viktig på fritiden i forhold til det å prestere på høyt nivå, sier han.