ENIGHET: I all hemmelighet har flere av partiene på Stortinget  gjenopptatt forhandlingene om å gi Grunnloven et mer moderne språk før 17. mai.   Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ENIGHET: I all hemmelighet har flere av partiene på Stortinget  gjenopptatt forhandlingene om å gi Grunnloven et mer moderne språk før 17. mai.   Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Grunnloven får ny språkdrakt til 200-årsjubileet

Partiene på Stortinget har blitt enige etter hemmelige forhandlinger. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partiene på Stortinget har mandag ettermiddag inngått forlik som sikrer både en bokmålsversjon  og en nynorskversjon av Grunnloven. 

Hemmelige møter

I all hemmelighet har flere av partiene på gjenopptatt forhandlingene om å gi Grunnloven et mer moderne språk før 17. mai. 


– Det er nå et flertall for å bruke Finn Erik Vinjes versjon til ny grunnlovstekst på bokmål, sier Michael Tetzschner (H) til TV 2.

TV 2 fortalte søndag at det ble ført hemmelige forhandlinger med sikte på et forlik, før Grunnlovsendringene skal behandles i stortingssalen tirsdag.

Forhandlingene havarerte

Stortinget la opp til en storstilt markering av grunnlovsjubileet der en fornyelse av Grunnloven både på bokmål og nynorsk skulle være politikernes gave til folket.

Men selv om et klart flertall var for å endre språket, klarte partiene ikke å bli enige om hvilken språkdrakt grunnloven skulle få.

Forhandlingene endte med havari i slutten av april.

I løpet av mandag har partiene beveget seg nærmere hverandre og like før klokken 17 ble Arbeiderpartiet og Høyre enige om de siste detaljene. 

– Det har ligget i kortene hele tiden at om vi ikke bruker den gamle Grunnlovsteksten og skriver en ny bokmålsversjon så følger en nynorskversjon med, sier Tetzschner.

– Gledelig for folket

Mandag kveld finpusses avtalen som gjør at Stortinget i sitt møte tirsdag vedtar å modernisere Grunnloven.

– Dette er gledelig for det norske folk, og er viktig nå som vi skal feire Grunnlovens 200 årsjubileum. At Grunnloven nå får en moderne språkdrakt er helt i tråd med det Fremskrittspartiet i årevis har arbeidet for, sier stortingsrepresentant Helge Torheim (Frp).

Forslaget som nå blir vedtatt som ny bokmålstekst ble i sin tid fremmet av Anders Anundsen (Frp), Per-Kristian Foss (H), Carl I. Hagen (Frp) og Michael Tetzschner (H). 

– Fremskrittspartiet har tatt initiativ til disse forhandlingene, og jeg er glad for at vi nå har klart å samlet 2/3 flertall til å fornye og forbedre språket i Grunnloven, sier Torheim

Leder i Stortingets kontrollkomité, Martin Kolberg (Ap) vil ikke kommentere enigheten før etter det avsluttende møtet.