SLÅR HAN TILBAKE?: Historien er full av idrettsprofiler som har slått tilbake etter skandaler.
SLÅR HAN TILBAKE?: Historien er full av idrettsprofiler som har slått tilbake etter skandaler.

Disse slo tilbake etter å ha havnet på kant med loven

Andre idrettsprofiler har gjort verre ting enn Petter Northug, for så å slå tilbake.

Petter Northug jr er i store problemer etter at det ble kjent at han kjørte i promille og krasjet luksusbilen sin natt til søndag.

Nå lurer hele Norge på om vår egen skikonge kan reise seg å komme tilbake i skisporet.

Historien er full av eksempel på store idrettspersonligheter som har kommet tilbake etter å ha havnet på kant med lovens lange arm. Vi har tatt en kikk på noen av dem.

Fra alkoholproblemer til veldedighet
I fotballverdenen er det en rekke som er blitt dømt for å ha kjørt i påvirket tilstand, og blant de mest kjente er Tony Adams. 

Stopperlegende slet med alkoholisme under sin spillerkarriere, og den 6. mai 1990 krasjet han sin Ford Sierra med en promille som var fire ganger høyere enn det lovlige nivået i England. 

ALKOHOLAVHENGIG: Arsenal-legenden Tony Adams slet lenge med alkoholproblemer, og driver i dag sin egen klinikk som skal hjelpe andre med samme problem.
ALKOHOLAVHENGIG: Arsenal-legenden Tony Adams slet lenge med alkoholproblemer, og driver i dag sin egen klinikk som skal hjelpe andre med samme problem.

Han ble dømt til fire måneders fengsel, men sonet bare i to månder. På tross av det ledet han Arsenal til ligatittelen i 1990/91-sesongen, og har utrettet mye både på og utenfor banen i kjølvannet.

Tilsammen vant han ligaen fire ganger med Arsenal, men ved siden av en strålende spillerkarriere er han godt kjent for sin kamp mot alkoholismen. 

I september 1996 innrømmet han offentlig at han var alkoholiker, og måneden etter fikk Arsenal en ny manager. Arsène Wenger sørget for endringer i spillernes kosthold og livsstil, og han støttet Adams gjennom problemene. Betalingen for det fikk han gjennom stopperens storspill som sikret Arsenal tittelen i 1997/98- og 2001/02-sesongen. 

I 2000 grunnla Adams Sporting Chance Clinic, som hjelper idrettsutøvere som sliter med avhengighetssykdommer som alkoholisme, narkotikamisbruk, gambling og spiseforstyrrelser, samt problemene som gjerne følger med dette - som angst og depresjon. 

En rekke idrettspersonligheter er blitt hjulpet ved Sporting Chance-klinikken, blant annet Joey Barton, Paul Gascoigne, Matthew Etherington og Claus Lundekvam.

SPILTE MED FOTLENKE: Jermaine Lloyd Pennant.  AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN
SPILTE MED FOTLENKE: Jermaine Lloyd Pennant. AFP PHOTO/ HRVOJE POLAN

Måtte spille med fotlenke
Jermaine Pennant ble fratatt førerkortet i 16 måneder i februar 2004, etter å ha kjørt i feil kjørebane. Under ett år senere kjørte han i beruset tilstand, og krasjet Mercedesen sin. Han ble dømt for å kjøre i påvirket tilstand, uten førerkort og for å kjøre uten forsikring. 

Den daværende Birmingham-spilleren ble dømt til 90 dager bak murene, men ble løslatt etter 30 dager og spilte kamper med elektronisk fotlenke.

Skandalen hindret ikke Pennants spillerkarriere, og sommeren 2006 gikk han fra Birmingham til Liverpool. Der ble han værende til januar 2009, og han har siden spilt for Portsmouth, Zaragoza, Stoke og Wolves.

UFC-stjerne gjorde samme feil
Jon Jones, lett tungvektsmester i UFC, gjorde i 2012 samme feiltrinn som Petter Northug. Etter en fuktig kveld på byen kjørte han sin splitter nye Bentley rett inn i et tre.

Siden ulykken har Jon Jones befestet sin posisjon som verdens beste utøver innen lett tungvektsklassen i mixed martial arts. Mens andre stjerner, som Anderson Silva og Georges St. Pierre, nylig har tapt sine tittelkamper, har Jon Jones nå forsvart beltet i syv kamper og inntatt posisjonen som sportens kanskje største stjerne.

UFC-fans er imidlertid delt i synet på Jon Jones. Mens mange anerkjenner hans voldsomme talent og seiersrekke, har fyllekjøringen til stadighet blitt fremhevet av folk som ikke er like begeistret for ham.

Fra voldtektsdom til verdensmester
En som er i en helt annen klasse enn Northug, og som har blitt dømt for langt verre ting enn hva nordmannen eventuelt vil bli, er bokselegenden Mike Tyson.

Mike Tyson ble arrestert i juli 1991 for å ha voldtatt 18 år gamle Desiree Washington på et hotellrom i Indianapolis.

I januar året etter startet rettsaken mot bokselegenden som hele tiden hevdet sin uskyld. Tyson ble likevel ikke trodd.  Washington vitnet mot bokseren i retten og fortale hvordan hun hadde blitt holdt nede og voldtatt på sengen. 

VOLDTEKTSDØMT: Mike Tyson slo tilbake etter å ha sonet tre år i fengsel for en voldtektsdom.
VOLDTEKTSDØMT: Mike Tyson slo tilbake etter å ha sonet tre år i fengsel for en voldtektsdom.

Det hele endte med at bokseren ble dømt til seks års fengsel med fire års prøvetid. I mars 1995 ble han sluppet fri etter å ha sonet tre år. Under fengselsoppholdet valgte han også å konvertere til Islam.

Etter fengselsoppholdet valgte Tyson å fortsette med boksingen.  Comeback-kampene mot Peter McNeeley og Buster Mathis jr. gikk som en lek og sørget for å sette vanvittige  pengesummer i omløp. Den første kampen samlet inn 96 millioner kroner på verdensbasis, og ble kjøpt i 1,52 millioner hjem.  Kampen mot McNeeley ble i 1998 satt på listen over de 50 største idrettsøyeblikkene gjennom tidene.

I 1996 vant Tyson WBC-tittelen etter å ha beseiret Frank Bruno.  September samme år vant han også WBA-tittelen etter å ha slått Bruce Seldon. Tyson var tilbake!

Dømt for hundemishandling
En annen som har en tendens til å havne i trøbbel er NFL-spiller Michael Vick

Vick ble verdenskjent da han ble dømt for hundemishandling i forbindelse med organisert hundeslåssing i 2007. 33-åringen måtte tilbringer 18 måneder i fengsel etter at han innrømmet straffskyld.

DØMT FOR HUNDEMISHANDLING: Michael Vick. FOTO:AP Photo/Matt Slocum
DØMT FOR HUNDEMISHANDLING: Michael Vick. FOTO:AP Photo/Matt Slocum

Etter at Vick ble løslatt i 2009 fikk han sjansen i Philadelphia Eagles. Der tok det ikke lang tid før han var førstevalg på quarterback. Det endte med at han fikk en seksårskontrakt verdt 535 millioner kroner.

Det er ikke første gang Vick får en kontrakt verdt et tresifret antall millioner. I 2005 signerte han en avtale med Atlanta Falcons verdt 130 millioner dollar over ti år.

Nylig inngikk Vick en avtale med New York Jets.