ALVORLIG: Politiet pågrep Petter Northug jr ved skiløperens hjem søndag morgen. Foto: Henrik Sundgard / NTB Scanpix
ALVORLIG: Politiet pågrep Petter Northug jr ved skiløperens hjem søndag morgen. Foto: Henrik Sundgard / NTB Scanpix

Jusprofessor: – Det mest alvorlige er at passasjeren ble skadet

Jusprofessor Alf Petter Høgberg sier Petter Northug kan bli dømt for tre forhold etter trafikkulykken søndag morgen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Sør-Trøndelag etterforsker Petter Northug jr. for brudd for veitrafikkloven. 

Northug innrømmet søndag at han kjørte sin egen bil med promille. Northug forlot åstedet, og ble pågrepet av politiet i sitt eget hjem. 

Skadet passasjer

Jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo sier til TV 2 at Northug risikerer å bli dømt for flere forhold. Han kan bli dømt for promillekjøring, for å forlate et ulykkessted og for legemsbeskadigelse. 

– Det alvorligste er at passasjeren ble skadet. Ettersom skaden er påført under selvforskyldt beruselse skal gjerningspersonen anses som han er edru. Man skal ikke kunne komme i ettertid og si at «fylla har skylda» sier Høgberg. 

Les alt om Northug-saken her.

Han sier det i så fall blir et spørsmål om gjerningspersonen ville innsett at kjøringen i den hastigheten sannsynligvis ville ende med skader. 

– I så fall foreligger forsettelig legemsbeskadigelse, med en strafferamme på fire års fengsel. Det er nok ikke snakk om år i denne saken, men muligens måneder i fengsel, sier Høgberg. 

Forlot ulykkesstedet

Politiet bekrefter at føreren av bilen, født i 1986 forlot åstedet for ulykken. Northug ble pågrepet av politiet ved sitt eget hjem. Passasjeren i bilen, en mann født i 1991 ble skadet i ulykken. Han ble funnet ved bilen da politiet ankom. 

Ifølge Høgberg er det vanskelig å si noe om betydningen av å forlate ulykkesstedet. 

– Vi vet ikke om de to i bilen hadde en avtale om dette, og heller ikke hvorfor vedkommende ble forlatt. Om det var for å hente hjelp, stilles jo saken i et helt annet lys, sier Høgberg. 

Jusprofessoren sier det er vanskelig å si noe om hvor lang straff Northug kan få. Skiløperen har innrømmet at han kjørte i beruset tilstand, og det blir avgjørende hvor høy promille Northug hadde. 

Politiet i Sør-Trøndelag sa på en pressekonferanse mandag at de håper å få svarene fra blodprøvene i løpet av to uker. 

Viser blodprøvene at Northug hadde mellom 0,2 og 0,5 i promille er det normalt å reagere med bøter. Ved promille mellom 0,5 og 1,0 vil føreren kunne få betinget fengsel. 

– Har føreren over 1,5 i promille kan få en dom med ubetinget fengsel, sier Høgberg.