Kan ta to uker å få svar på Northugs promille

Graden av alkoholpåvirkning vil avgjøre hvor streng straff Petter Northug får etter fyllekjøringen natt til søndag. Det er tatt utvidet blodprøve av skistjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Trondheim er tilbakeholdne med informasjon om hva som skjedde da Petter Northug totalvraket en bil etter å ha kjørt i fylla i helga.

– Vi bekrefter at Northug er under etterforskning for brudd på vegtrafikkloven, sa politiadvokat Monica Grøtte Estenstad på en pressekonferanse mandag klokken 09.30.

Les alt om Northug-saken her.

Ingen detaljert siktelse før prøvene er klare

Estenstad vil ikke gå i detalj om hendelseforløpet, Northugs forklaring eller hva vitner har fortalt.

– Petter Northug har erkjent å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, men vi vil ikke gå i detaljer på det nåværende tidspunkt, sier Estenstad.

Blodprøver tatt av skistjernen er sendt til analyse ved Folkehelseinstituttet. Det kan ta to uker før svaret på prøvene kommer.

– Vi håper vi får svaret i løpet av fjorten dager. Det er konsentrasjonen av alkohol i blodet som avgjør strafferammen, sier Estenstad.

Petter Northug sendte i går ute en pressemelding der han bekreftet at han selv kjørte bilen, og at han var påvirket av alkohol.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent  forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug blant annet i pressemeldingen.

Begge siktet

Northug og den andre personen som satt i ulykkesbilen er begge siktet for brudd på vegtrafikkloven, men den detaljerte siktelsen vil ikke være klar før prøveresultatene foreligger.

– Det er sånn at når det er brukt tvangsmidler, får man automatisk status som siktet, forklarer politiadvokaten.

Petter Northug ble pågrepet i sin bolig på Byåsen i Trondheim.  Å forlate et åsted er brudd på vegtrafikkloven.

– Etter vegtrafikkloven forpliktes alle som er involvert i en trafikkulykke å forbli på åstedet til politiet har ankommet, slik at man får oversikt over hendelsesforløpet, sier Estenstad, som ikke vil gå ut med flere detaljer rundt pågripelsen av Northug.

Alvorlige lovbrudd

Ulykken som endte med at passasjeren i bilen, fikk kragebeinsbrudd, skjedde i General Bangs veg, i underkant av 600 meter fra Northugs bolig på Byåsen i Trondheim.

Petter Northug jr. er av flere vitner TV 2 har snakket med observert beruset på utestedet Studio 26 i Trondheim timer før krasjen.

Northug har gjort seg skyldig i flere lovbrudd i hendelsen. I tillegg til å kjøre beruset har han trolig kjørt for fort. Dersom det stemmer at han stakk av fra åstedet er det også straffeskjerpende.

– Vi ønsker ikke å gå i detaljer om pågripelsen av Northug, og heller ikke hva som er forklart i vitneavhør til politiet, sa politiadvokaten på pressekonferansen.

Ett års strafferamme

– Promillekjøring har ett års strafferamme. Dersom sjåføren har over 1.3 i promille, betyr det normalt ubetinget fengsel, pluss en og en halv månedslønn brutto i bot, forklarte Asbjørn Strandbakken, dekan ved det juridiske fakultet på Universitetet i Bergen, til TV 2 søndag kveld.

Dersom Northug hadde mer enn 1.3 i promille, vil det trolig altså bety at skistjernen må sone fengselsstraff.

Fengelsstraff kan også bli tilfelle dersom promillen var under 1.3, forklarer Strandbakken, som presiserer at han uttaler seg på generelt basis.