GOD HOLDNING: Riktig teknikk har mye å si for opplevelsen av joggeturen. FOTO: Colourbox
GOD HOLDNING: Riktig teknikk har mye å si for opplevelsen av joggeturen. FOTO: Colourbox

Løper du riktig?

– Opp og frem med hofta, råder ekspert. 

Nordmenn løper stadig mer, dessuten løper vi oftere og raskere. Det viser en ny undersøkelse utført av Norstat for Oslo marathon.

Med stadige deltakerrekorder for norske løp er det altså mye som tyder på at løpebølgen er kommet for å bli. Men er du en av dem som løper mye, eller har tenkt til å begynne, kan det være greit å lære riktig løpeteknikk først som sist. Dette er viktig for å unngå skader, og for å få maksimalt utav treningen. 

Se video nederst i saken! 

 

Sitter og løper

Løpeekspert Kari Uglem er i instruktør i How 2. Hun understreker at det viktigste er å ha riktig holdning på hofta når du løper. 

– Det viktigste med god løpeteknikk er opp og frem med hofta. Mange sitter når de løper, og da får du tyngden bakpå. Det er lite hensiktsmessig for vi vil jo opp og frem, sier hun på besøk i God morgen Norge. 

Får du hofta opp og frem, og reiser deg opp, får du mer luft inn. Dermed blir du mer avslappet og i en god posisjon for godt løpesteg.

– Da lander du automatisk og naturlig på den fremre delen av foten –  ikke bakpå hælen, tilføyer eksperten.

TA PAUSER: Begynn rolig og øk på gradvis. FOTO: Colourbox
TA PAUSER: Begynn rolig og øk på gradvis. FOTO: Colourbox

 

Svak i magen

Mange vil kanskje synes at det føles litt kunstig å endre løpeteknikk i starten. Men når du blir litt sterkere i nedre del av magen, vil det føles naturlig etterhvert. Utfordringen for flere er nemlig at de ikke har sterke nok magemuskler nederst i magen. 

– Det største hinderet for mange er at de er litt svak i magen. Derfor bør du også trene nedre del av mage, sier Uglem. 

En annen ting flere gjør feil, er at de beveger armene mye til sidene når de løper.

– Da går jo krefter sideveis, og vi kommer vi ikke fremover. Så ha overkroppen avslappet, og pendle med armene fremover. Etterhvert når du får bedre teknikk vil du også springe lettere, tilføyer hun.

Se også: Slik ble Klaus Sonstad kvitt magefettet

 Forfotsløping

Flere som har løpt en stund er kanskje vant til begrepet «forfotsløping». Her er det også viktig å få hofta opp og frem. Da er du i posisjon så du får føttene under deg.

– Men det hjelper lite å springe på forfot hvis du sitter når du springer, da får du bare harde støt. Jo raskere du springer, jo mer på forfot kommer du jo automatisk. Sånne sprintere er jo veldig på forfoten, sier Uglem.

Se også: Så mye kan du spare på å droppe luksusvarene

Hvordan sette i gang?

Hvis man skal begynne å løpe, kan man fint sette i gang på egenhånd. Men går du på et kurs får du en rekke fordeler, mener eksperten.

– Gå gjerne på et kurs, det har noe med bevisstgjøring å gjøre, og så får du individuell tilbakemelding.

Uansett kurs eller ikke anbefaler hun å starte forsiktig. 

– Altså i rolig tempo, lite mengde og gradvis bygge seg opp. Kanskje gå fem minutt, jogge to minutter, gå fem minutter. Dette gjelder for trente eller ikke trente. Så tilvenner man seg gradvis løping. For nybegynnere vil jeg anbefale to ganger i uka til å begynne med. Henholdsvis gå og løpe litt, men jo mer trent du er, jo mer kan du jo springe, avslutter hun.