MØTER OFTE ORM PÅ TUR: - Fredningsbegrepet er etter min mening helt meningsløst, sier Hans-Gunnar Skarstein.
MØTER OFTE ORM PÅ TUR: - Fredningsbegrepet er etter min mening helt meningsløst, sier Hans-Gunnar Skarstein.

– Må få drepe hoggorm, uten å bli skurk

Hans-Gunnar Skarstein vet om hundeeiere som har sluttet å gå tur i marka, i frykt for at hundene skal bli bitt av hoggorm. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mild vinter gjør at vi kan få en ekstra stor ormebestand i år.

Nå tar jakt- og friluftsmann Hans-Gunnar Skarstein til orde for at det må bli lov å drepe hoggorm.

– Det er meningsløst at hoggormen er fredet, det er verdens vanligste giftslange, sier Skarstein, som er ansvarlig for jaktradioen.no, til TV 2.

Hunden er nysgjerrig på ormen

Det er ikke bare mennesker som skal passe seg for hoggorm, et hoggormbitt kan være veldig alvorlig for våre firbeinte venner. Veterinærvakten i Bergen fikk forrige helg inn uvanlig mange hunder med som var bitt. 

– Når du går tur med hund, blir du stadig minnet på at dette er farlig. Hundene stikker nesen fram i hoggormen, for å finne ut hva dette er for noe, sier Skarstein.

Han kjenner til flere hundeeiere som har sluttet å gå tur med hunden i marka, i frykt for at de skal bli bitt.

– Da trues folkehelsa, og velferden til dyrene. Bikkja trenger å gå rundt å snuse, og det skal ikke være slik at eieren må gå foran hunden for å sjekke at alt ser ok ut, sier Skarstein. 

Han tror ikke folk vil gå amok og drepe hoggorm, om fredningen forsvinner. 

– Folk vil ikke av ondskap drepe hoggormen. Men når du støter på den, eller har den i nærheten av hytta de, eller når den ligger i et attraktivt turterreng, da må det være mulig å se praktisk på dette, sier han.  

Bekymret for hunden

I midten av april var Skarstein på tur i marka sammen med blandingshunden Axi. De oppdaget en hoggorm, og Skarstein hentet opp mobilkamera for å filme, samtidig som han beordret hunden til å trekke seg tilbake. 

– Jeg kommanderte han bort. For å være ekstra flink, la han seg ned og strakk da labbene framover mot ormen, forteller Skarstein, og legger til at det var på dette tidspunktet han stoppet å filme.

– Skrekkjournalistikk

Tor Håkonsen, leder av Norsk herpetologisk forening, liker ikke Skarsteins forslag, og viser til at hoggormen er fredet etter viltloven fra 1981.

– Jeg synes det blir for mye skrekkjournalistikk over det å være livredd for hoggorm, sier Håkonsen. 

Han mener det skal mye til for å bli bitt. 

– Man er veldig uheldig hvis man blir bitt. Da skal man ha plaget ormen veldig mye, eller man kan ha tråkket på den, sier han.

Håkonsen legger også vekt på at det er båndtvang i Norge, men det mener Skarstein er uvesentlig. 

– Meningsløst

TOR HÅKONSEN: Leder av Norsk herpetologisk forening. Foto: TV 2
TOR HÅKONSEN: Leder av Norsk herpetologisk forening. Foto: TV 2

– Hoggormen ligger i veiskulderen, eller på stien. Man kan ikke gå med hunden på ryggen, sier Skarstein, og legger til: 

– Fredningsbegrepet er etter min mening helt meningsløs. 

En hund Skarstein hadde tidligere, ble bitt av hoggorm. 

– Den fikk generelt dårligere helse. Hun ble bitt i snuten, så det er ikke det verste stedet. Men det tok ni måneder før hun var i full vigør igjen, sier han.

Hos Dyreklinikken Bergen vest oppfordrer de hundeeiere til å være ekstra obs.

– Hvis hunden blir bitt av hoggorm, kan det potensielt være veldig alvorlig. Først får de som regel en allergisk reaksjon som gi hevelser både på snute, i ansiktet og på potene. Det er veldig smertefullt for hundene, og de kan få kvelningstendenser, forklarer veterinær Kristine Stokmo.

På lengre sikt kan hundene stå i fare for å få infeksjon av bittet. Alle hunder med hoggormbitt blir rutinemessig behandlet med antibiotika.