Frp stemte nei  til OL-garanti

GARDERMOEN (TV 2): Fremskrittspartiet kan ha satt spikeren i kisten for hovedstadens drøm om vinter-OL i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen torpederte søndag drømmen om OL i Oslo i 2022, hvor 72 stemte ja, mens 147 stemte nei.

Det vil si at Frps statsråder nå er bundet til å jobbe for et nei i OL-spørsmålet.

– Det var som forventet og det hørte man også under hele landsmøte. Det har vært en klar nei-holdning, men å ha tatt en avgjørelse er godt for partiet, sier nestleder Per Sandberg til TV 2 etter avstemningen.

– Hvilke betydning vil dette ha for regjeringens behandling av saken?

– Høyre skal ha landsmøte neste helg og hvis de faller på det motsatte, så vil det bli en dissens i regjeringen når det skal legges frem. 

Av dem som stemte nei var partileder Siv Jensen, 1. nestleder Ketil Solvik-Olsen og oljeminister Tord Lien. Tidligere partileder Carl I. Hagen, nestleder Per Sandberg, Solveig Horne og Anders Anundsen stemte for utsettelse.

Splittet parti

Tilhengerne kjempet innbitt til siste slutt for å hindre at landsmøtet sier nei til OL, men det ble et knapt flertall som stemte mot en OL-søknad.

Jøran Kallmyr, er en av dem som mener et OL i Oslo i 2022 vil være et løft for Norge og har brukt mye tid på lobbyvirksomhet på landsmøte.

– Personlig så syntes jeg at OL er veldig bra, men jeg skjønner at mange er skeptiske til så mange milliarder kroner, sier Bård Hoksrud.

– Sånn som jeg ser det nå, så er det for mye penger og man får for lite igjen for det, sier Gjermund Hagesæter. 

– Det bør være rom for å arrangere OL i Norge, ikke minst med den vinter- og idrettsnasjonen vi er, sier Ib Thomsen.

– Må få OL ned på jorda igjen

En som derimot er helt overbevist og har OL-drømmen intakt, er langrennsløper Marit Bjørgen. 

– Mitt råd er at vi skal søke om OL. Jeg har selv vært med på et mesterskap på hjemmebane og vet hvordan det har inspirert meg og det kan være en opplevelse og motivasjon for mange yngre og for publikum. Vi fikk vist frem Norge på en utrolig flott måte på Lillehammer i 1994, sier Bjørgen og legger til:

– Jeg tror vi kan være med å bidra til å få OL ned på jorda igjen for en billigere penge og få tilbake den folkefesten vi hadde i Lillehammer. 

VINNER: Her viser Marit Bjørgen stolt frem sine medaljer etter OL i Sotsji i Russland i februar. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)
VINNER: Her viser Marit Bjørgen stolt frem sine medaljer etter OL i Sotsji i Russland i februar. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

Hun mener også at et OL i Norge er viktig for fremtidsveksten av idrettstalenter og at det har en stor helsemessig gevinst.

Vil koste mindre enn i Sotsji

– Det sier seg selv at hvis ett av regjeringspartiene sier nei på grasrotplan, så blir prosessen krevende, sier Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund.

Han deler mening med om lag 90 prosent av idrettsnorge.

– Norges idrettsforbund kommer unnsett til å delta i OL i 2022, og vi reiser til den byen som måtte få OL. Sett i det perspektivet, så er det mye bedre at det blir arrangert på norsk jord. 

Andersen mener et OL i Oslo ikke bare vil koste langt mindre enn arrangementet i Sotsji i Russland i år, men at det også vil føre til en rikere hovedstad.

– Det som staten selv har kvalitetssikret er 22 milliarder. Men mange vil tjene penger på OL i Oslo, spesielt norsk næringsliv og det vil bli en betydelig utbygging av infrastruktur og by- og kommuneutvikling. Oslo vil vokse med 100 tusen mennesker de nesten 10 årene, så en ny infrastruktur trenger Norges hovedstad.