Jordskred-landsby erklært massegrav

Lokale myndigheter har lagt ned spadene og leter ikke lenger etter rundt 2700 savnede i Argo-distriktet i nordøstlige Afghanistan. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag vil være offisiell sørgedag i Afghanistan over minst 2000 personer som mistet livet i to store jordskred fredag, melder det afghanske presidentpalasset. 

Lørdag opplyste myndighetene at de har gitt opp å søke etter de omkomne i jord- og steinmassene, og kaller nå hele landsbyen Aab Barek og rasstedet en massegrav, melder CNN.

Slukte tusener

Det var fredag at nærmere 400 hus revet ned av et massivt jordras i Argo-distriktet i Badakhshan-provinsen. Det antas at rundt 2700 personer bodde i husene. 

Da en redningsaksjon ble satt i gang med rundt 600 frivillige, raste det igjen.

Mange, om ikke alle søkemannskapene ble tatt av raset, opplyste provinsguvernøren i Badakhshan, Shah Waliullah Adeeb. 

Minst 4000 overlevende og evakuerte står nå uten hus og hjem, og det jobbes på spreng for å sørge for nok vann og mat til de som har mistet alt de eide. 

Ifølge AP, har flere av de overlevende mistet alle familiemedlemmene. Blant dem flere barn, som var ute å lekte da skredene gikk, og står nå alene igjen uten familien. 

– 13 av familiemedlemmene mine ligger i gjørma, forteller Begam Nesar til nyhetsbyrået. Moren, faren, brødre, søstre og barna hennes er blant de mange tusen som ligger begravd. Nesar var hos noen slektninger en nabolandsby da skredet gikk. 

Fant sprekk i fjellet for tre år siden

Landdirektør Terje M. Watterdal i Afghanistankomiteen forteller at manglende sikring av et fjell kan ha forårsaket tragedien.

– Der skredet gikk ble det for tre år siden opdaget en sprekk i åssiden. Den har man ikke gjort noe med, så på mange måter har man visst at det kom til å gå et skred før eller siden, sa Watterdal til TV 2 fredag.

MASSEGRAV: Myndighetene i Badakhshan-provinsen i Afghanistan gir opp å lete etter døde og savnede etter to massive jordras. Foto: REUTERS/Stringer.
MASSEGRAV: Myndighetene i Badakhshan-provinsen i Afghanistan gir opp å lete etter døde og savnede etter to massive jordras. Foto: REUTERS/Stringer.

FN-organisasjoner vil de neste dagene sørge for at alle tilgjengelige ressurser settes inn for å hjelpe de overlevende fra rundt 700 familier som har kommet fra hverandre.