MOTSTRIDENDE: Odd Johan Nelvik, tidligere redaktør i ukebladet Se og Hør, sa han ikke visste noe om ulovlige arbeidsmetoder i 2007. Et gammel skriv som har kommet til overflaten og hevdes  å være bevis for motsatte. Her er han avbildet i 1987. (Foto: Ole Christiansen / NTB / Scanpix)
MOTSTRIDENDE: Odd Johan Nelvik, tidligere redaktør i ukebladet Se og Hør, sa han ikke visste noe om ulovlige arbeidsmetoder i 2007. Et gammel skriv som har kommet til overflaten og hevdes  å være bevis for motsatte. Her er han avbildet i 1987. (Foto: Ole Christiansen / NTB / Scanpix)

Hevder norsk Se og Hør-redaktør visste om ulovlig kortovervåking

Allerede i 2006 ble overdirektør Erik Aller informert om norske Se og Hørs mulige bruk av kilder i kredittkortselskaper. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2007 kom skandaleboken som avslørte skitne arbeidsmetoder hos det norske tabloidmagasinet Se og Hør. 

Bladets tidligere journalist Håvard Melnæs, forfattet boken «En helt vanlig dag på jobben», som skapte store overskrifter her til lands, med sine avsløringer om Se og Hørs overvåkning av norske kjendiser og betalingsavtaler.

Denne uken har en tilsvarende skandale rullet ut i Danmark, hvor en tidligere journalist har skrevet en bok av samme karakter som den norske, hvor ulovlig metodebruk blir bekreftet.

Hemmelig notis avslørt

I forbindelse med den danske Se og Hør-skandalen har det dukket opp nye bekreftelser på hvordan metodebruken har vært praktisert i Norge.

I et skriv som inntil nå har vært hemmelig, opplyser tidligere redaktør for det norske magasinet, Odd Johan Nelvik, at de ulovlige metodene var et faktum, ifølge Media Watch.

Skrivet er sendt fra Nelvik til Aller-konsernets direktør på den tiden, Erik Aller, i 2006. Det var ett år før boken til Mælnes kom ut.

«Vi vet at det vil være åpenbaringer i boken om våre kilder i flyselskapene og kredittkortselskaper, noe som flere ganger har hjulpet oss å få eksklusive bilder av kjendiser både i Norge og i utlandet. Vi har gjort det som trengs for å forsvare våre kilder», skriver blant annet Nelvik til sin leder, hevder Media Watch som skal ha sett notatet.

– En orientering

Nelvik har senere uttalt offentlig at han ikke visste noe om metodene som ble påstått i boken til Melnæs.

– Notatet er en orientering til Erik Aller om hva som ville stå i boken, sier Nelvik til Media Watch.

Nelvik forlot redaktørstolen i Se og Hør i 2008. 

Avviser ulovligheter i dag

Til TV 2 sier Se og Hør Norge at de ikke vil uttale seg om denne saken. Men sjefredaktør Ellen Arnstad avviser fullstendig eventuelle påstander om at det har funnet sted en ulovlig virksomhet i hennes sjefredaktørtid fra november 2012.

Forfatter Håvard Melnæs ønsker ikke å kommentere saken overfor TV 2.

Tror ikke dette skjer i Norge

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, tror forholdene har bedret seg i norsk presse siden 2007.

– Jeg tror ikke dette skjer i Norge nå. Den runden vi var gjennom i 2007 i kjølvannet av boken til Melnæs var klargjørende og førte til stor selvransakelse i alle redaksjoner, sier Stavrum til TV 2.

Hun peker spesielt på at «Vær varsom-plakaten» ble revidert like etter, der det nå heter: 

«Det er uforenlig med god presseskikk å ha betalingsordninger som er egnet til å friste mennesker til uberettiget å trå innenfor andres privatsfære eller gi fra seg personsensitiv informasjon».

– Pressen får alltid informasjon fra mange kilder. Det viktigste er kvaliteten på det som kommer frem. Hadde denne metoden avdekket noe viktig og vesentlig i Danmark ville debatten stilt seg annerledes. Men dette er kun snoking i privatliv, grafsing som folk ikke har rett til å vite, sier Stavrum.

Odd Johan Nelvik har ikke besvart TV 2s henvendelse.