FORTVILET: Redningsarbeidere og frivillige søker i de enorme jordmassene. Foto: Reuters.
FORTVILET: Redningsarbeidere og frivillige søker i de enorme jordmassene. Foto: Reuters.

Desperat bønn om flere spader etter skredkatastrofen

Mer enn 2100 mennesker er ifølge nyhetsbyrået Reuters bekreftet døde etter fredagens jordskred i Afghanistan.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lokalbefolkningen og redningsmannskaper føler seg hjelpeløse. De enorme jordmassene har begravd minst 2000 mennesker, i den avsidesliggende landsbyen Hobo Barik i den afghanske provinsen Badakhshan. 

Ifølge FN er 350 mennesker funnet døde, men søkearbeidet er svært vanskelig. Det er mangel på spader, og annet nødvendig utstyr for å grave seg gjennom jordmassene.

– Redningsteam er i arbeid, men det finnes ikke nok utstyr. Vi har ikke nok spader, og vi trenger flere maskiner, sier guvernør Ahah Waliullah Adeeb til nyhetsbyrået AP. 

Fredagens ras er trolig utløst av store nedbørsmengder, og det er fortsatt fare for nye ras.

– Hele provinsen er utsatt for jord- og snøras. Nå har det rast store åser med jordmasser, og det er fare for nye ras. Behovene er enorme, sier Terje M. Watterdal, landdirektør i  Afghanistankomiteen til TV 2.

ØDELAGTE HJEM: Raset slukte 300 hus, og mer enn 2000 mennesker er savnet. Foto: Reuter
ØDELAGTE HJEM: Raset slukte 300 hus, og mer enn 2000 mennesker er savnet. Foto: Reuter

Ifølge Afghanistankomiteen regnes det med mellom 2500 og 2700 døde.

– Situasjonen er desperat, sier Watterdal.

300 hus, en tredjedel av alle husene i området, ble begravd umiddelbart i raset. Noen få er reddet ut, og det er lite håp om å finne flere overlevende. 

– Nå kan vi bare hjelpe dem som ikke har noe sted å bo. De som ligger døde under jordmassene, det er umulig å gjøre noe for dem, sier politisjef Faziluddin Hayar. 

En tredjedel av husene i landsbyen ble slukt av skredet. Foto: Reuters
En tredjedel av husene i landsbyen ble slukt av skredet. Foto: Reuters

Det er vanskelig å få redningsutstyr fram til området. Det er en flypass, hvor man er avhengig av godt vær for å lande. Kabul ligger 12-14 timers kjøring unna. 

– Hvis man redder folk ut av jordmassene, så er det begrenset med hjelp å få på lokale sykehus, sier Wetterdal, og legger til: 

– Dette er en fattig del av landet. Naboer som ikke er rammet av skredet, har ikke noe å dele. Det er slutten av vinteren, og det finnes lite mat.

I tillegg til mat, graveutstyr og medisiner, trenger innbyggerne hjelp til å finne ut hvor det er trygt å bygge opp igjen landsbyen sin.