HVORDAN BEVARE DE ANALOGE BILDENE: Eksperten gir deg tipsene. Foto: Colourbox
HVORDAN BEVARE DE ANALOGE BILDENE: Eksperten gir deg tipsene. Foto: Colourbox

Slik redder du de gamle fotografiene og videoene

Her er ekspertens tips til hvordan du bevarer og gjenskaper minnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De fleste av oss har haugevis med gamle minner stuet ned i esker på loftet, i kjelleren eller innerst i safen. Gamle negativer, nedstøvede taper, filmruller og analoge bilder som forteller viktige historier fra stunder som for lengst er forbi.

Må oppbevares tørt og mørkt

Så hvordan kan vi hente fram igjen og gjenoppleve bildene fra dåp og konfirmasjon, besteforeldrenes bryllupsbilder og julefeiringer i barndommen? Hvordan bevarer vi bildene og videoene best mulig?

Tore Volden ved Videoverkstedet har noen tips å komme med.

Det er ingen tvil om at både filmruller, filmstriper, lydbånd og videokassetter eldes. Materialet kan bli bleket, misfarget eller få flekker. Det er derfor viktig å oppbevare det riktig, forteller Volden.

– Hvor lenge filmen bevarer kvaliteten, varierer med både filmens og innspillingsutstyrets kvalitet. Både filmruller, filmstriper, enkeltbilder og magnetiske medier burde oppbevares mørkt, kjølig og relativt tørt – men ikke for tørt, sier Volden.

Digitaliser fortest mulig

Ikke bare det, men det gjelder å digitalisere materialet fortest mulig, slik at man kan få glede av å se bildene om og om igjen.

– Minnene taper seg med alderen, så digitalisering bør skje så raskt som mulig, og med så god teknologi som mulig, sier Volden.

EKSPERT PÅ DIGITALISERING: Tore Volden.
EKSPERT PÅ DIGITALISERING: Tore Volden.