Lager nettbrett i landet uten internett

Regimet i Nord-Korea åpnet søndag for dialog med USA. Med en mildere tone overfor omverden og utvikling av ny teknologi, jobber Kim Jong-un med å nå sine mål for 2013.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av Bent Skjærstad og Gunhild Tinmannsvik

Søndag kom nyheten om at Nord-Korea ønsker å holde samtaler med amerikanske myndigheter. Nordkoreanerne skal være villige til å diskutere blant annet målet om global atomnedrustning, het det i en uttalelse fra Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon.

For et par uker siden meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA at Nord-Korea ønsket å normalisere forholdet til naboen i sør.

LES OGSÅ: Klart for samtaler mellom Nord-Korea og Sør-Korea

Tonen fra Pyongyang er dermed en ganske annen enn den var tidligere i år, da Nord-Korea truet både USA og Sør-Korea med atomangrep.

Nyttårsforsett

Nord-Koreas leder Kim Jong-un overrasket hele verden da han holdt en nyttårstale på statlig fjernsyn i fjor. Dette var den første nyttårstalen fra en nordkoreansk leder på 19 år.

Her sa han at hans fremste mål for 2013 var å bedre levestandarden til det nordkoreanske folket. Behovet for en bedre økonomi, samt utvikling innenfor vitenskap og teknologi, blant annet mer avanserte våpen, var hovedfokus i nyttårstalen.

Kim Jong-un lovte at en teknologisk revolusjon skal hjelpe landets skakkjørte økonomi.

SE VIDEO: Se saken fra TV 2s besøk i Nord-Korea her:

725658

Da TV 2s team besøkte det lukkede landet for andre gang i år, fikk de se at Nord-Korea produserer både nettbrett og dataspill. Oppasseren TV 2 hadde med seg under sitt besøk viste frem nettbrettet sitt.

– Det blir produsert her i landet. I Korea Computer Center, fortalte hun.

LES OGSÅ: TV2.no med nettmøte direkte fra Nord-Korea

Det er tydelig at regimet satser den unge generasjonen. TV 2 møtte 14 år gamle Ma So Shi på en skole i Pyongyang. Han fortalte at elevene her hadde fått undervisning i dataprogrammering helt siden de var ti år gamle.

– Datamaskinen er en gave fra marskalk Kim Jong-un, sa 14-åringen til TV 2.

Men det er èn vesentlig ting som skiller den teknologiske utviklingen i Nord-Korea fra den i resten av verden: De har ikke internett.

Det eneste som er tilgjengelig for folk er et intranett, der det kun legges ut informasjon regimet mener er passende.

Å gi folk tilgang til internett slik vi kjenner det sitter langt inne hos landets ledelse. Skulle innbyggerne i Nord-Korea skulle få tilgang til informasjon om en annen sannhet og virkelighet enn det regimet presenterer dem for i dag, kan det være begynnelsen på slutten på regimet i landet.