2000 fryktes døde i jordras i Afghanistan

Flere tusen mennesker er savnet etter et massivt jordras i landsbyen Hobo Barik i nordøstlige Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder en rekke nyhetsbyråer fredag ettermiddag. Enorme nedbørsmengder skal ha ført til at en hel åskam raste ut i Badakshan-provinsen i Afghanistan.

De første rapportene gikk ut på at 250 var savnet, men tallene justeres både opp og ned i meldinger fra Afghanistan.

Det skal ha gått flere jordras, og ifølge CNN kan så mange som 600 personer som kom til for å hjelpe etter det første raset ha blitt tatt av ett nytt ras.

CNN meldte like før 17.30 norsk tid at flere hundre kan være døde eller innesperret etter jordraset i landsbyen Hobo Barik.

Andre medier melder at mer enn 2000 mennesker kan ha mistet livet i jordrasene.

En FN-talsmann i Afghanistan sier FN samarbeider med lokale myndigheter på stedet for å redde mennesker, og at minst 350 mennesker har mistet livet.

Letearbeidet i det massive fjellområdet er svært vanskelig. Det forteller landdirektør Terje M. Watterdal i Afghanistankomiteen til TV 2 på telefon fredag kveld.

– Det er et dårlig veinettverk der fra før, og når det går et ras så forsvinner det lille som har vært av vei, sier Watterdal til TV 2.

Fant sprekk i fjellet for tre år siden

Landdirektør Watterdal forteller at manglende sikring av et fjell kan ha forårsaket tragedien.

FJELLMASSIV: Jordraset gikk i dette fjellområdet nordøst i Afghanistan.
FJELLMASSIV: Jordraset gikk i dette fjellområdet nordøst i Afghanistan.

– Der skredet gikk ble det for tre år siden opdaget en sprekk i åssiden. Den har man ikke gjort noe med, så på mange måter har man visst at det kom til å gå et skred før eller siden, mener Watterdal.

1000 hus rammet

Ingen offisielle dødstall er på dette tidspunktet bekreftet. Ifølge BBC ble 1000 hus truffet av jord- og steinmassene. I snitt bor det mellom 5 og 7 mennesker i hvert hus.

300 hjem skal være fullstendig begravd av gjørme og stein, ifølge guvernør Shah Waliullah Adeeb. Guvernøren ber om assistanse i letearbeidet, siden landsbyen mangler utstyr.

– Det er fysisk umulig akkurat nå. Vi har ikke nok spader, vi trenger flere maskiner, sier Adeeb ifølge nyhestbyrået AP.

Adeeb sier til AP at mer enn 2000 personer er savnet. Badakshan-provinsen ligger helt nordøst i Afghanistan, og fjellområdet grenser mot Tajikistan i nord og Pakistan i øst.

TV 2 kommer tilbake med mer.