Siv Jensen tok til tårene

GARDERMOEN (TV 2): Frp-leder Siv Jensen gråt da partiets statsråder ble hyllet av landsmøtet. I talen sin varslet Jensen en ny ordning der staten skal betale rentene for veibygging i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under åpningen av Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen ble det markert at årets landsmøte er historiens første for partiet i regjering. Partiets sju statsråder ble ropt opp til hyllende musikk, og partileder Siv Jensen klarte ikke å holde tårene tilbake. 

- Det var et stort og rørende øyeblikk. Jeg tror flere enn meg også opplevde det slik, sier Siv Jensen til TV 2 etterpå. 

– Gjorde spådommer til skamme

– Velkommen til det første landsmøtet i partiets historie som medlemmer i et regjeringsparti, sa partilederen til stormende jubel fra salen. 

RØRT: Siv Jensen tok til tårene da Fremskrittspartiets statsråder ble presentert. Foto: Frp
RØRT: Siv Jensen tok til tårene da Fremskrittspartiets statsråder ble presentert. Foto: Frp

Partilederen og finansministeren brukte mye av taletiden på å hylle partiet etter seks måneder i regjeringskontorene. 

– Alle har ment at Fremskrittspartiet har vært et ugress i norsk politikk. Vi viste at det umulige er mulig, og vi har gjort alle spådommer til skamme, sa Siv Jensen. 

Jensen ramset opp en skryteliste for alle de sju departementene som Frp styrer i dag, men innrømmet også at det er saker der Frp ikke har fått gjennomslag. 

– Jeg vet at dere er utålmodige. Det er også jeg. Jeg pleier å si at jeg er veldig stolt, men veldig sulten. Sånn er Frp-skjelen. Vi er utålmodige, og vi er ivrige, og det er vår styrke.

Hovedbudskapet var likevel ikke til å misforstå: 

– Nå har vi gått fra å kritisere til å levere, sa Jensen fra talerstolen.

Rentekompensasjon for bompenger

Men for utålmodige Frp-velgere og delegater i salen dro Siv Jensen en liten sukkerbit opp av lomma. 

Regjeringen vil innføre en rentekompensasjonsordning for alle veier som finansieres med bompenger. Dette betyr i praksis at staten vil betale rentekostnadene som påløper når bompengeselskapene tar opp lån for å finansiere veibygging, men Jensen understreket at detaljene i ordningen ennå ikke er klare. Derfor er det ennå ikke klart hvor mye dette tiltaket vil koste.

– Målet er at mer av bilistenes penger skal gå til å betale veiene, og mindre til finansieringen, sa Jensen.

I tillegg vil regjeringen som varslet slå sammen landets titalls bompengeselskaper til to til tre større selskap for å redusere de administrative kostnadene rundt innkrevingen av bompengene. 

Det spørs om sukkerbiten er søt nok. For helt kvitt bompengene, slik Frp lovet velgerne i valgkampen, blir en ikke. 

– Vi er fortsatt mot bompenger, sa Jensen, som minnet om at partiet ikke fikk fullt gjennomslag for alle politiske saker i regjeringsforhandlingene med Høyre.