BOLIGBLOKK: I dette boligkomplekset bor tusenvis av innbyggere i Pyongyang gratis. Men de er heller ikke tilfeldig utvalgt. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
BOLIGBLOKK: I dette boligkomplekset bor tusenvis av innbyggere i Pyongyang gratis. Men de er heller ikke tilfeldig utvalgt. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2

TV 2 fikk bli med hjem til en familie i Pyongyang:

Her bor familien gratis i en leilighet donert av «den store leder»

Men en ny FN-rapport tegner et langt mer dystert bilde av situasjonen i verdens mest lukkede land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En FN-rapport sammenligner nordkoreanernes brudd på menneskerettighetene med grusomhetene nazistene begikk under andre verdenskrig.

Og det er ingen tvil om at i Nord-Korea lever folket under regimets jernhæl. Men i skyggen av militærdiktaturet finnes det mennesker som lever et helt vanlig liv.

Bor gratis

Stolt viser Gun Sik oss rundt i leiligheten han bor i. Soverommet vi blir tatt med inn på er lite og trangt.

– Her sover jeg og min kone, vår sønn sover også her, forteller Gun Sik til TV 2.

Han tar oss med ut på terrassen og peker mot Taedong-elven som renner gjennom hovedstaden Pyongyang.

I NORD-KOREA: Fotograf Pål S. Schaathun og reporter Bent Skjærstad i Pyongyang.
I NORD-KOREA: Fotograf Pål S. Schaathun og reporter Bent Skjærstad i Pyongyang.
BOR GRATIS: Gun Sik og familien bor gratis i leiligheten. De aner ikke hvor mye den koster. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
BOR GRATIS: Gun Sik og familien bor gratis i leiligheten. De aner ikke hvor mye den koster. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
FØLGER MED: Gun Sik og familien er ikke alene mens TV 2 er på besøk. Her er en av regimets oppassere på plass. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
FØLGER MED: Gun Sik og familien er ikke alene mens TV 2 er på besøk. Her er en av regimets oppassere på plass. Foto: Pål S. Schaathun / TV 2
DIKTATOR: Kim Jong-un er den ubestridte leder i Nord-Korea. Her under et besøk på en tannhelseklinikk.      REPUBLIC OF KOREA / AFP PHOTO
DIKTATOR: Kim Jong-un er den ubestridte leder i Nord-Korea. Her under et besøk på en tannhelseklinikk. REPUBLIC OF KOREA / AFP PHOTO

– Utsikten er vakker og der borte ser vi elven, sier Gun Sik stolt.

Selv om det er trangt om plassen, bor han og familien i en leilighet de fleste i Nord-Korea bare kan drømme om.  

Gun Siks lille familie bor sammen med svigermoren i et av de nye høyhusene som er bygget i Pyongyang. Høyblokkene ble ferdigstilt i 2012 og huser nå tusenvis av mennesker.

Dette er den moderne delen av av Pyongyang. Innbyggerne i blokkene bor der gratis. 

Vi blir fortalt at det er sånn det er i Nord-Korea, regimet sørger for tak over hodet, mens folket betaler tilbake arbeid og dugnad.

Standarden på boligen gjenspeiler som oftest hvilken jobb du har eller om du er en del av partisystemet. 

– Jeg aner ingenting om penger, eller hvor mye leiligheten kostet. Partiet og vår store leder har gitt oss denne nye leiligheten, helt gratis.

Gun Sik viser oss også rommet der svigermoren bor.

– Dette er svigermors rom. Vi bruker det også som studierom, forteller han.

Å studere de store ledernes lære er noe alle gjør, allerede i barnehagen begynner indoktrineringen.

– Syng sangen «Når du går i barnehagen», sier svigermoren til Gun Siks sønn.

– Når jeg går i barnehagen, og når jeg kommer hjem. Savner jeg alltid min store leder, synger den lille gutten.

Alt om TV 2s besøk i Nord-Korea.

Satt ti år i fangeleir

De store lederne settes høyere enn alt i Nord-Korea. Trosser du regimets lover og regler er prisen du må betale høy. Det er det mange som har fått erfare.

En av dem er Kang Chol Hwan som satt ti år i fangeleir.

– De nordkoreanske myndighetene bruker fangeleirene systematisk til å drepe de som er uenige med dem, forteller han når vi møter ham under et seminar i Oslo.

Kang Chol Hwan satt i den beryktede fangeleiren Yodok. De eneste skildringene kommer derfra er fra ham og andre fanger som har klart å rømme og komme seg i trygghet i utlandet.  

– Vi ble fratatt menneskerettighetene våre.

Han forteller at de måtte følge veldig strenge regler i fangeleiren.

– Vi fikk mat som man ikke engang ville gitt til dyr, nesten søppel. Vi ble tvunget til å jobbe 14 timer om dagen. Hvis noen døde, ble de begravet der de falt om. Dette skjedde daglig, forteller Chol Hwan.

Sammenlignes med nazileire

FN anslår at omlag 200.000 mennesker sitter i fangeleire i Nord-Korea idag.

Basert på vitnemål fra tidligere fanger publiserte FN nylig en svært så fordømmende rapport om menneskerettighetsbruddene i Nord-Korea.

Den australske dommeren Michael Kirby ledet arbeidet. Han sammenligner regimets fremferd med nazistenes grusomheter under andre verdenskrig.

– Jeg kan se mange paralleller mellom historien om Nord-Korea og historien om aksemaktene under andre verdenskrig, sa Kirby da rapporten ble offentliggjort.

I en av parkene i hovedstaden Pyongyang møter vi mennesker som feirer den interernasjonale kvinnedagen. Denne dagen er fridag og feires på ordentlig vis hvert år i Nord-Korea. Dette er vanlige nordkoreanere som tar oss i mot med åpne armer og smil.

Men selv når de fester og har det moro får vi en opplevelse av hvordan nordkoreanerne er fanget i regimets usynlige lenker.

– Jeg kan ikke beskrive hvor stolt jeg er over å være kvinne i Nord-Korea. Vår store leder Kim Jong-un gjør så utrolig mye for kvinner. Man kan ikke be om mer.

Disse menneskene virker å være oppriktig når de takker regimet.

I landet der regimet sørger for at informasjonen de får er svært så begrenset ser de ut til å leve lykkelig uvitende om hvordan verden utenfor Nord-Korea ser ut.

Også all kontakt med utlendinger kontrolleres av myndighetene.  

Det erfarer vi under hjemmebesøket hos den nordkoreansk familien.

Der ikke mindre enn fem representanter for myndighetene er tilstede.