RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Scanpix
RUSSLANDS PRESIDENT: Vladimir Putin. Foto: Scanpix

Putin erklærer Genève-avtalen for død

Ukrainas militæroffensiv øst i landet har gitt Genève-avtalen nådestøtet, sier Dmitrij Peskov, pressetalsmannen til Russlands president Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mens Russland forsøker å avspenne og løse konflikten, har regimet i Kiev satt inn luftvåpenet mot fredelige samfunn, startet gjengjeldelsesangrep og i bunn og grunn tatt knekken på det siste håpet om å holde Genève-avtalen i live, sier Peskov.

Putin har sendt en representant til det sørøstlige Ukraina for samtaler, tilføyer pressetalsmannen.

Avtalen fra Genève ble inngått mellom Ukraina, Russland, USA og EU. Målet med avtalen var å sikre en nedtrapping av situasjonen øst i Ukraina.

Ukrainske styrker har i dag innledet en militæroperasjon i områdene rundt byen Slovjansk, og skal ha tatt kontroll over flere pro-russiske kontrollposter. Pro-russiske separatister sier de har skutt ned to ukrainske helikoptre. 

Den ukrainske forsvarsdepartementet bekrefter, ifølge nyhetsbyrået AP, fredag formiddag at to helikoptre er skudd ned, og pilotene drept. 

– Terrorister har brukt tungt artilleri, inkludert granatkastere og luftvernraketter mot ukrainske spesialstyrker. En pilot er drept, og det er skadde, skrev Avakov på sin Facebook-side fredag morgen.

Innenriksministeren anklaget også separatistene for å bruke profesjonelle leiesoldater.

(©NTB)