KREATIVT: Disse lampene har ekspertene i «Redesign» laget selv, med null kroner i budsjett. Foto: Aspect Film
KREATIVT: Disse lampene har ekspertene i «Redesign» laget selv, med null kroner i budsjett. Foto: Aspect Film

Slik setter du personlig preg på lampene

«Redesign»-ekspertene gir deg tips til hvordan du lager dine egne lamper.

Hvorfor bruke en formue på dyre lamper i butikken, når du kan lage det selv?

Nordmenn bruker 32 milliarder kroner på interiør i året. Gjengen i «Redesign» ønsker å vise at dette ikke er nødvendig.

– Alt kan bli en lampe

Møbeldesigner Øyvind Wyller mener at om man har gjort litt research på forhånd, så er det ingenting i veien for å lage ulike lamper selv. Se hva du selv synes er fint, og ta det derfra.

– Det er nok litt designerhumor, men vi pleier å si at alt kan bli en lampe. Det er jo bare å sette en pære på noe, forteller han til TV 2.

Enkelt og trendy

For oss som ikke er like godt vant med slike «do it yourself»-prosjekter, så virker det sikkert vanskeligere enn som så.

Derfor har vi fått ekspertene til å gi dere noen tips som kanskje kan inspirere dere.

– Har du en flaske, så kan du borre hull i bunn, tre gjennom en ledning, feste en sokkel på toppen og skru på en lyspære. Vips, så har man en lampe, fortsetter Øyvind.

Det er hipt å ha lyspærer hengende ned fra taket, enten alene,  i klynger eller ved siden av hverandre. Eksperimenter med ulik lengde på ledningen. Foto: Aspect Film
Det er hipt å ha lyspærer hengende ned fra taket, enten alene,  i klynger eller ved siden av hverandre. Eksperimenter med ulik lengde på ledningen. Foto: Aspect Film

Andre forslag til lampefot er trestubbe, steiner, blikkboks, vase, figurer også videre.

Det man må huske på er at de forskjellige materialene krever ulike verktøy. 

– Noe som er ganske trendy om dagen er å ha en lyspære, eventuelt flere forskjellige i for eksempel en klynge eller ved siden av hverandre, som henger ned fra taket. Om man vil ha skjerm eller ei er opp til en selv, sier Øyvind.

Videre forteller eksperten at disse lampeløsningene kan «piffes» opp ved å bruke ulike ledninger, og spesielt tekstilledning er i vinden om dagen.

Lampeskjermer

Ikke alle lamper krever en skjerm, men ønsker man å skjerme lyset i rommet så er det nettopp det som er lampeskjermens funksjon. Naturlig nok.

Har man en gammel skjerm man ikke synes er fin, kan man lakke overflatene i en mer foretrukket farge. Husk at lyse overflater reflekterer mer lys enn mørke - Det kommer an på hvilken effekt du vil ha.

Har du en bolleform av noe slag, egner det seg fint som lampeskjerm. Foto: Aspect Film
Har du en bolleform av noe slag, egner det seg fint som lampeskjerm. Foto: Aspect Film

Fremgangsmåte:

I «Redesign» gjør Øyvind om en gammel varmtvannstank til en lampe med skjerm som henger fra taket. Du trenger ikke en gammel varmtvannstanke for å gjøre det samme:

1. Du trenger en bolleform du synes er fin, og har lyst å vise frem. Det kan være av metall, plastikk, keramikk, glass o.l. (bare husk at ulik materiale krever ulikt utstyr).

2. Borr et hull i senter (det er viktig at det er i senter av bollen, for at lampen skal kunne henge rett).

3. Lakker skjermen i den fargen du ønsker. Ha gjerne en farge på utsiden, og en annen på innsiden.

4. Kjøp den ledningen du har lyst å anvende i en jernvarehandel (ledninger skal ikke gjenbrukes). Ledninger tåler mye, men hvis skjermen er veldig tung kan man ha en vaier ved siden av.

5. Ledningen går inn i hullet, der den festes til en sokkel. Dette får du også kjøpt i en jernvarehandel. Er du usikker på hvordan du fester ledningen til sokkelen, kan du få noen til å vise deg i butikken. Man må vite hva man gjør! Lyspæra skrus fast i sokkelen.

Husk: vær bevisst på sikkerhet når det kommer til lamper. 

Flere triks og tips ser du i «Redesign» på TV 2 Bliss hver søndag kl. 20.00.