IKKE LENGER VENNER: NATOs assisterende generalsekretær Alexander Vershbow sier at Russland må betraktes som en motstander. Foto: AP / NTB scanpix
IKKE LENGER VENNER: NATOs assisterende generalsekretær Alexander Vershbow sier at Russland må betraktes som en motstander. Foto: AP / NTB scanpix

NATOs nestkommanderende: – Russland er en motstander

– Det er åpenbart at russerne har erklært NATO som en motstander, så vi ser ikke lenger på Russland som en partner, men en motstander, sier NATOs assisterende generalsekretær Alexander Vershbow.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter å ha forsøkt å bygge et partnerskap med Russland i to tiår, ser NATO-alliansen det som nødvendig å behandle Moskva som en motstander, sier NATOs nestkommanderende i et intervju med nyhetsbyrået AP.

– Det er åpenbart at russerne har erklært NATO som en motstander, så vi ser ikke lenger på Russland som en partner, men en motstander, sier NATO-toppen Alexander Vershbow.

For en måned siden førte annekteringen av Krim-halvøya til at NATO-alliansen kuttet alt praktisk og sivilt samarbeid med Russland, og Vershbow sier nå at denne annekteringen og «den åpenbare manipuleringen» som har funnet sted i Øst-Ukraina har endret forholdet til NATO og Russland på en fundamental måte.

Vurderer forsvarstilstak

NATOs assisterende generalsekretær sier at forsvarsalliansen nå vurderer nye tiltak for å forhindre russisk aggresjon mot de baltiske NATO-landene som tidligere var en del av Sovjetunionen.

– Vi vil være sikre på at vi kan komme disse landene veldig raskt til unnsetning, selv om det bare skulle oppstå en indirekte trusselsituasjon, sier Vershbow som legger til at dette betyr at NATO-landene må ha en rask responstid.

Vershbow, som tidligere har vært USAs NATO-ambassadør og ambassadør i Moskva, sier at blant scenarioene som er vurdert i lys av utviklingen den siste tiden, er å utplassere styrker i Øst-Europa, enten permanent eller på en rullerende basis.

Avlyste militært samarbeid med Russland

Norge har i flere år hatt et omfattende militært samarbeid med det russiske forsvaret, men i slutten av mars opplyste Forsvarsdepartementet at Norge innstilte alle planlagte militære aktiviteter med Russland. 

– Norge fordømmer Russlands annektering av Krim og bruken av væpnet makt i Ukraina. Dette er et klart brudd på folkeretten og er en uakseptabel handlemåte som må få konsekvenser. Norge har derfor informert russiske myndigheter om at vi innstiller alle planlagte militære samarbeidsaktiviteter mellom Norge og Russland til utgangen av mai 2014.

– Vi vil da gjøre en fornyet vurdering av planlagte aktiviteter i lys av utviklingen i situasjonen i Ukraina og Russlands videre handlinger, samt drøfte dette med våre NATO-allierte, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

TV 2 har bedt Forsvarsdepartementet kommentere utsagnene til Vershbow, som har henvist til Utenriksdepartementet. UD har foreløpig ikke kommentert saken.

Uttalelsene til forsvarsalliansens assisterende generalsekretær er sitert i flere russiske medier, som velger å bruke ordet «fiende» i stedet for «motstander» når de omtaler intervjuet han ga til AP i Washington torsdag.

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg tar over sjefsstolen i NATO 1. oktober.