SVIDD AV: Store områder ble svidd av etter en gressbrann i på Edlandsfjellet i Rogaland som startet søndag forrige uke. FOTO: Marte Skodje.
SVIDD AV: Store områder ble svidd av etter en gressbrann i på Edlandsfjellet i Rogaland som startet søndag forrige uke. FOTO: Marte Skodje.

Ekstrem skogbrannfare: – Det er uakseptabelt å bruke engangsgrill

Det er meget stor skogbrannfare i hele Sør-Norge i helgen. Myndighetene ber folk droppe engangsgrillen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Det er meget stor skogbrannfare i store deler av landet, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB)

Fredag har meteorologisk institutt sendt ut varsel om meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare på Vestlandet sør for Stad og stor skogbrannfare Østafjells.

I helgen vil DSB ha to ekstra skogbrannhelikoptre i beredskap.

Ingen nedbør i sikte

Brannfaren skyldes, kort fortalt, tørt og varmt vær.

– Det har ikke vært noe nedbør på veldig lenge. Da tørker det opp, og det blir mye tørr vegetasjon som tenner veldig raskt, sier Hans Kristian Madsen, avdelingsleder ved DSB.

Og det blir ingen endring med det første.

– Vi forholder oss til varslene fra meteorologisk institutt. Det ser ut til at det kan bli ganske mange dager framover uten nedbør. Det betyr at skogbrannfaren fortsatt vil være meget stor i enkelte områder, sier Madsen.

Skogbrannfaren er nå aller størst i et belte fra Sogn- og Fjordane og ned langs kysten, oppover langs Agderfylkene til Telemark og Buskerud. Meteorologisk institutt melder også om ekstrem skogbrannfare i Oslo, Akerhus og Østfold.

– Engangsgrill er uakseptabelt

Ni av ti skogbranner skyldes menneskelig aktivitet. Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken.

I forrige uke jobbet brannmannskap i over et døgn med å få kontroll over en gressbrann på Edlandsfjellet i Rogaland, som startet etter bruk av engangsgrill. 

DSB oppfordrer folk til brannvett.

– Nå er det lurt å bruke hodet og følge de anvisninger og pålegg som brannvesenet gir, og opptre på en sånn måte at du ikke starter brann. Det er helt uakseptabelt å begynne å tenne engangsgriller og bål nå. Det er et generelt forbud mot det, og slik situasjonen er nå, vil det føre til brann svært raskt, slår Madsen fast.

Se video under om gressbranner som koster skattebetalerne millioner: