MATCHVINNER: P. K. Subban dundrer inn vinnermålet mot Boston Bruins. (AP Photo/Elise Amendola)
MATCHVINNER: P. K. Subban dundrer inn vinnermålet mot Boston Bruins. (AP Photo/Elise Amendola)

Stjernen avgjorde klassikerdrama

P. K. Subban viste vei da Montreal Canadiens tok første stikk mot Boston Bruins.

Boston Bruins - Montreal Canadiens er et av de mest klassiske oppgjørene i NHL.

Når de nå møtes i kvartfinalen av årets sluttspill, så er det 34. gang de står overfor hverandre i en sluttspillserie.

Og selv om Bruins har stått frem som kanskje det mest stabile topplaget i NHL de siste sesongene, så er det Canadiens som har overtaket innbyrdes. 24 av de 33 gangene de har møttes, så har kanadierne gått videre. Og i grunnspillet vant Canadiens tre av fire kamper.

Canadiens i storform
Bruins har vært i to finaler på de tre siste sesongene, og var NHLs beste lag i grunnspillet. Et lag uten de helt store stjernene, men er jevnt og godt besatt i alle posisjoner. Og få lag har så mange spillere som kan score mål.

Men etter at Canadiens sikret seg Thomas Vanek mot slutten av sesongen, fikk de en enorm oppsving i form. Den formen ser de ut til å ha tatt med seg inn i sluttspillet. Tampa Bay Lightning ble feid ut i fire strake kamper.

Vanek har alltid elsket å spille mot Bruins. På 55 kamper mot dem har østerrikeren scoret 30 mål og har 32 målgivende pasninger.

To mål av Subban
Men det var en annen som skulle bli avgjørende da Canadiens tok første stikk, og tok fra Bruins hjemmebanefordelen.

Backen P. K. Subban er kanskje Canadiens' største stjerne. Og han er en fryktet mann i overtallsspill.

Noe han fikk vist hvorfor.

Han dundret Canadiens i ledelsen i første periode, og han var også mannen som avgjorde det hele drøyt fire minutter inn i den andre tilleggsperioden. Også denne gangen med en mann mer på isen.

Rene Bourque og Francis Bouillon scoret også for Canadiens, som vant kampen 4-3. Reilly Smith, Torey Krug og Johnny Boychuk scoret for Bruins.

Canadiens leder dermed 1-0 i kamper, men selv om de historisk sett har et tak på Bruins i sluttspillsammenheng, har Bruins vært best de siste årene. Sju av de elleve siste gangene lagene har møttes er det Bruins som har gått videre. Blant dem de to siste gangene.

Da Bruins vant Stanley Cup i 2011, tapte de sine to første hjemmekamper mot Canadiens i første runde, men kom tilbake og gikk videre med 4-3 i kamper.