AVSLØRINGER: Nyheten om at danske Se og Hør kan ha overvåket kjendiser og kongelige i flere år ryster nå danskene. Foto: TV 2 News
AVSLØRINGER: Nyheten om at danske Se og Hør kan ha overvåket kjendiser og kongelige i flere år ryster nå danskene. Foto: TV 2 News

DANSK SE OG HØR-SKANDALE:
– Fikk SMS hver gang kjendiser dro kortet 

Ifølge danske BT opprettet en hemmelig kilde i IBM en SMS-tjeneste for journalister som på bestilling fikk beskjed om hva kjendiser og kongelige brukte penger på.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se og Hør-saken som nå rulles opp i Danmark blir omtalt som en stor «skandale». 

Bakgrunn for saken er en bok utgitt av forfatter og tidligere Se og Hør-journalist Ken B. Rasmussen, som i boken hevder at både sjefredaktør i danske Se og Hør og toppledere i bladkonsernet Aller har visst om og godkjent bruk av en kilde som har foret ukebladet med kredittkortinformasjon om kjente personer.

Minst 28 kjente danske personer skal være rammet av overvåkningen. Blant dem Kronprins Frederik, Kronprinsesse Mary, komikeren Casper Christensen kjent fra TV-serien «Klovn», og TV-programleder Line Baun Danielsen, ifølge danske BT. 

Fikk SMS om hva kjendiser brukte penger på

Onsdag kunne BT avsløre at journalister i Se og Hør på bestemte tidspunkter kunne levere navn på kjente personer som de ville ha overvåket.

Ansatte i kjendisbladet mottok kredittopplysninger på SMS fra en hemmelig kilde som i flere år jobbet i IT-avdelingen i IBM.

Fra 2008-2012 mottok to journalister hundrevis av SMS'er fra kilden som hentet opplysningene gjennom selskapet Nets (daværende PBS).

SMS'ene inneholdt informasjon om nøyaktig hva kjente danske personer brukte pengene på, og hvor de befant seg i verden. 

BT melder at de fredag vil offentliggjøre et større antall SMS'er som viser hvor detaljerte opplysninger som skal ha blitt sendt fra kilden til Se og Hør.

Tidligere sjef: Ja, vi overvåket ulovlig

Avsløringene i boken til Rasmussen inkluderer blant annet at den tidligere sjefredaktøren Henrik Qvortrup var hjernen bak systematisk og årelang overvåkning.

Qvortrup har i kjølvannet av avsløringene sagt opp sin stilling som politisk kommentator i danske TV 2.

Lise Bondesen, nåværende underholdningssjef i Ekstra Bladet og tidligere nyhetssjef i danske Se og Hør, bekrefter påstandene.

– Ja, Se og Hør gjennomførte overvåkning og ja, Se og Hør brukte ulovlige bankopplysninger og ja, jeg var involvert, og ja, Henrik Qvortrup var hjernen bak det hele, skrev hun på Ekstra Bladets egne nettsider onsdag.

Satt opp en «trigger»

IT-spesialisten hadde tilgang til informasjonen på sin arbeidsplass IBM, hvor det var en del av rutinene å sjekke at transaksjoner og betalingssystemer fungerte som de skulle. 

Framfor å sjekke en tilfeldig person kunne ansatte i IBM bevisst sjekke kredittopplysningene til bestemte personer, melder Ekstra Bladet

Ifølge en kilde i IBM som avisen har vært i kontakt med har ansatte har tilgang til betalingsinformasjonen fra blant annet dankort og MasterCard. I tillegg er det mulig å søke opp danske personnummeret til en bestemt person og se om de har overtrukket kontoen sin.

En IT-ekspert Ekstra Bladet har vært i kontakt med mener kilden i IBM har satt opp en såkalt «trigger» i systemet. Funksjonen gjør at systemet sender ut en SMS når det for eksempel foretas kjøp med kredittkort, og er en innebygget funksjon i ett av IBMs systemer, kalt DB2.