File photo dated 06/10/12 of Leeds Rhinos' Jamie Peacock.
File photo dated 06/10/12 of Leeds Rhinos' Jamie Peacock.

Mourinhos taktikk får støtte: – Det handler kun om å vinne

Hva mener en rugbyspiller, en bokser og en tennisspiller om Chelseas taktikk? 

Mye har blitt sagt om Mourinhos tilnærming til kampen mot Liverpool, og mer kommer garantert til å bli sagt dersom den taktiske triumfen koster Liverpool ligatittelen.

Chelsea hadde mange mann bak ballen og satset på kontringer. Allerede etter få minutter kunne man se antydninger til at Chelsea ønsket å hale ut tiden.

Var det et hån mot fotballen? Var det fotballen som tapte forrige søndag? Eller var det bare en naturlig del av det fotballen til syvende og sist handler om - å vinne?

Verken i Norge eller England ser fotballsupporterne ut til å komme til en enighet, og engelske Sky Sports bestemte seg derfor for å prøve en helt ny tilnærming.

Hva synes utøvere av andre idretter om Mourinhos taktikk?

– Negativ taktikk finnes ikke!

Først ut var Jamie Peacock, som til daglig spiller rugby for Leeds Rhinos. 

– Var det negativ taktikk vi var vitne til?, spurte Sky Sports-ankeret.

– I mine øyne finnes det ikke negativ taktikk. Som spiller og trener er det ditt ansvar å vinne kamper. Du er ikke på banen for å underholde, og som spiller for enkelte lag vil en seier regnes som underholdning i seg selv, mente Peacock.

– Å spille underholdende fotball tiltrekker seg de nøytrale seerne, men det handler om å tiltrekke seg sine egne supportere, sa Peacock, kanskje ikke så overraskende med tanke hvilken idrett han selv driver med. 

– Det handler kun om å vinne

Ordet gikk deretter videre til tidligere bokser Johnny Nelson, som i over syv år var WBO-mester i cruiserklassen, vektklassen som ligger mellom lett tungvekt og tungvekt. 

Johnny Nelson hadde rykte for å være en kjedelig bokser, selv om 29 av hans 45 seire kom via knockout. 

– Fotball er showbusiness, og akkurat nå er det mest av alt business. De ønsker å se noe som er underholdende. Som idrettsutøver, fra mitt perspektiv, handler imidlertid alt om å vinne.

– Jeg ble stemplet som en kjedelig bokser, men endte likevel opp med å bli verdensmester og forsvarte tittelen 13 ganger. Jeg oppnådde det jeg jobbet for, og det var ikke å underholde fansen. Min stil var nemlig ikke så underholdende, sa Nelson. 

I lys av dette, syntes ikke Nelson at Mourinho fortjener all kritikken han får etter Chelseas forestilling på Anfield.

– Jeg mener José har gjort en fremragende jobb. Han spiller med pressen, han spiller med managerne og han spiller med motstanderne. Denne mannen er smart i hvordan han løser jobben, fortsatte den tidligere bokseren.

Tennisekspert forsto frustrasjonen

Sist ut var Annabel Croft, som i sin tid representerte det engelske tennislaget i Fed Cup og Wightman Cup. I senere tid har hun kommentert tennis for Eurosport.

Heller ikke Croft ville kaste seg på kritikken av José Mourinho, selv om hun i langt større grad forstår frustrasjonen.

– I tennis har man en del fargerike spillere. For eksempel Jo-Wilfried Tsonga, som folk betaler masse penger for å se. Man har også fått en ny publikumsfavoritt i Fabio Fognini, som prater veldig mye og gjør mye ut av seg.

Et eksempel på den gode underholdningen som kan komme fra Fogninis voldsomme snakketøy, kom nylig i ATP Monte Carlo-kampen mot nettopp Jo-Wilfried Tsonga. Etter et par tvilsomme dommeravgjørelser lirte Fognini av seg syrlige fornærmelser mot både dommeren og sin egen far, før Tsonga til slutt enkelt vant kampen.

Ifølge Croft handler ikke tennis nødvendigvis bare om å vinne, men også nettopp dette: utøvernes karisma og stil.

– Hvis vi ser tilbake i tid, så hadde man en spiller som Pete Sampras. Før Roger Federers inntog så han ut til å kunne bli tidenes beste tennisspiller. Han vant 14 Grand Slam-turneringer, men han hadde et problem: i publikums øyne var han utrolig kjedelig. Det samme kan man si om Andy Murray, som vinner turneringer, men likevel oppfattes som noe kjedelig. 

– Når alt kommer til alt, så handler det om å vinne. Men Federer har nå vunnet 17 Grand Slam-turneringer og er samtidig en fargerik og teknisk utøver, sa Croft, som tilsynelatende foretrekker den sveitsiske legenden.

Og kanskje også Liverpool.

Hva synes du? Gikk Chelsea for langt i å ødelegge Liverpools spill, eller er det bare en del av fotballen? Si din mening i kommentarfeltet!