Terrorgruppe kidnappet mer enn 200 jenter:

Skolejenter bortført og solgt for 12 dollar

Foreldre og venner leter desperat i jungelen etter de mer enn 200 jentene som trolig ble kidnappet av terrorgruppen Boko Haram i Nigeria 15. april.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Scenene i Nigerias hovedstad Abuja er hjerteskjærende. Mødre, søstre, fedre og brødre protesterer mot at jentene som ble kidnappet fra ungdomsskolen i landsbyen Chibok fremdeles ikke er funnet.

Onsdag og torsdag denne uken har det vært demonstrasjoner både i Abuja og i flere andre byer og landsbyer i Nigeria.

– Vi har vært to-tre dager i jungelen og lett etter døtrene våre, sier faren til 18 år gamle Ayesha, en av de mange forsvunnede jentene, ifølge New York Times.

 «Redd jentene våre», «Vær så snill, finn døtrene våre» står det å lese på noen av de håndskrevne plakatene som bæres gjennom hovedstaden.

– Myndighetene svikter

KREVER SVAR: Tidligere nigeriansk utdanningsminister og visepresident for Verdensbankens Afrika-avdeling, Obiageli Ezekwesilieze deltok i demonstrasjonen onsdag. Demonstrantene har opprettet hashtaggen #BringBackOurGirls på twitter. Foto: AFP.
KREVER SVAR: Tidligere nigeriansk utdanningsminister og visepresident for Verdensbankens Afrika-avdeling, Obiageli Ezekwesilieze deltok i demonstrasjonen onsdag. Demonstrantene har opprettet hashtaggen #BringBackOurGirls på twitter. Foto: AFP.

En fetter av en av jentene fra Chibuk sa i et telefonintervju at gislene blir tvunget til å samle ved og hente vann. Det går også rykter om at noen har blitt tvangsgiftet med Boko Haram-terrorister.

– Det er en håpløs situasjon. De gråter og ber til Gud om at han må redde døtrene sine. Hvis det var ditt barn, hvordan ville du føle det, spør fetteren til en av de savnede jentene.

Kravet fra de fortvilte demonstrantene er enkelt: Myndighetene må gjøre mer for å finne jentene som forsvant etter at terrorgruppen Boko Haram stormet skolen.

– Vi forsøker å synliggjøre myndighetenes plikt og ansvar for Chibok-jentene. Regjeringen bryr seg ikke nok, og hæren mangler engasjement, sier ansvarlig for protestene, Hadiza Bala Usman.

Historiene om hva som har skjedd med jentene skaper fortvilelse og sinne:

Ifølge landsbyboere ble de 275 skolejentene mellom 10 og 18 år splittet i mindre grupper og tatt med ut i jungelen. Noen skal ha blitt tatt med over grensen til Kamerun.

Ifølge Pogu Bitrus som er formann i en utviklingsorganisasjon i Chibok, skal noen av jentene ha blitt «auksjonert bort til Boko Haram-medlemmer for 12 dollar». 

– Disse folkene reiser rundt med jentene, så det er vanskelig å finne ut hvor de er, sier Bitrus.

Bare 53 har unnsluppet

Nigerianske myndigheter gikk en tid etter bortføringen ut og sa at de hadde frigitt jentene. Påstanden ble raskt trukket tilbake, og til nå er det kun kjent at 53 jenter har klart å rømme.

Det betyr at minst 223 unge jenter fremdeles holdes fanget i jungelen i nordøstlige Nigeria.

– Alle er svært bekymret. Folk spiser ikke og noen av foreldrene er innlagt på sykehus, forteller faren til forsvunnede Ayesha.