Slekninger av norsk-somaliere kidnappet på vei til Norge

En ny bande har vokst frem etter nedkjempelsen av piratene utenfor Somalia. Somaliere som vil til Norge og Europa blir lurt av kidnappere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Somaliere som vil til Europa blir lurt av menneskesmuglere som kidnapper dem for så å presse slektningene deres for penger. 

Piratene utenfor Somalia er nedkjempet. Men det har ført til fremveksten av en ny bande på land. De lurer somaliere som vil til Europa.

TV 2 har møtt ledere for flere somaliske foreninger i Norge. De forteller at 40 norsk-somaliske familier har fått krav om løsepenger for slektninger som var på vei til Europa.

Se reportasjen øverst i saken!

Tjener for lite for familiegjenforening

En av dem er Ahmed. Vi møter 49-åringen på Grønland i Oslo. Han flyktet fra krigen i Somalia for mer enn sju år siden. Mens Ahmed kom seg til Norge ble barna igjen i nabolandet Etiopia.

I to år år har den norske statsborgeren forsøkt å få dem hit – uten hell. Årsaken er at han tjener for lite og oppfyller dermed ikke UDIs inntektskrav til familiegjenforening.

Sønnen hans, Abdirahman, er en av de som ble lurt av menneskesmuglere. Han sitter nå fast i et fengsel i Libya. Nå velger den desperate faren å fortelle sin historie til TV 2. 

Det startet med sønnen Abdirahmans desperate ønske om å komme seg til Norge. For to år siden han et brev til UDI. Det ble avsluttet slik: 

«Jeg ber Utlendingsdirektoratet om å hjelpe meg slik at jeg kan bo med min far i Norge. Tusen takk.»

Fikk bekreftet at sønnen var i live

Søknaden ble avslått. For tre måneder siden ble 18 åringen borte fra hjemmet i Etiopia. Noen dager senere ringte en ukjent mann til familien. 

– Han sa at sønnen din er hos oss. Du må betale 4500 dollar (vel 27.000 norske kroner journ.anm.), sier Ahmed.

18 åringen hadde havnet i klørne til en afrikansk menneskesmuglerbande. De visste han ville til Europa og lovet gratis reise fra Addis Abeba i Etiopia til hovedstaden i Sudan, Khartoum. Der ba de faren om penger.

Ahmed fikk snakke med sønnen for å få bekreftet at han var i live.

– Jeg spurte sønnen min om hvorfor han gjorde det. Han sa at han hadde ventet lenge på visum fra meg, og bestemte seg til slutt for å dra på egenhånd til Norge, sier den fortvilte faren.

Historien til Ahmed er ikke unik. Flere norsk-somaliske ledere sier at det er den vellykkede innsatsen mot pirater utenfor Afrikas horn som har ført til flere kidnappinger på land.