STORBRANN: Ildspåsettelsene fant sted 11. april 2013 på flere steder i Bergen sentrum. Foto: TV 2
STORBRANN: Ildspåsettelsene fant sted 11. april 2013 på flere steder i Bergen sentrum. Foto: TV 2

Kvinne kreves for 22 millioner etter storbrann i Bergen

Statsadvokaten i Hordaland har tatt ut tiltale mot en kvinne etter storbrannen i Bergen 11. april 2013. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var om kvelden 11. april 2013 at det fant sted tre ildspåsettelser i trehusbebyggelsen i sentrum av Bergen.

En av disse startet en brann i Lepramuseet, som inneholder et bevart sykehusmiljø fra 1700-tallet. Alle branntilløpene ble slukket i løpet av kvelden og natten.

En da 45 år gammel kvinne ble pågrepet og tilstod ildspåsettelsene. Nå er hun tiltalt etter mordbrannparagrafen, i tillegg til §152b «for å ha gjort betydelige skader på kulturminne».

Kirkebygget ved Lepramuseet i Bergen var fredet og fikk betydelige skader etter brannen. 

– Den foreløpige summen på erstatningskravene er på ca 22 millioner kroner. Vi vil legge ned påstand om erstatning men må komme tilbake til størrelsen på beløpet, sier statsadvokat Benedikte Høgseth ved Hordaland statsadvokatembeter til TV 2 . 

Hva er strafferammen? 

– Det er eksempler i rettspraksis der det har vært flere overtredelser av §148. Vi har er et eksempel fra Høyesterett med flere ildspåsetteøser der utgangspunktet var 11 års fengsel. Men det er vanskelig å si hva vi lander på her i denne saken, sier Høgseth.

– Kvinnen har erkjent forholdet og har dermed krav på reduksjon i straffen. Vi må komme tilbake til hva vi vil legge ned påstand under hovedforhandlingen i juni. Det er satt av tre dager til rettssaken, sier statsadvokaten.

I den såkalte mordbrannparagrafen §148 er det to ulike straffalternativ.

Tiltalen er tatt ut etter alternativet «Utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom» og ikke etter alternativet «fare for tap av menneskeliv» 

– Dette skyldes en sammensatt vurdering, sier statsadvokaten. Blant annet om når på døgnet brannen ble påsatt. At det ikke var på et tidspunkt der folk sov og at det ikke var snakk om bevegelseshemmede mennesker, sier Høgseth. 

– Dette var i et område som er definert som et av Bergens brannsmitteområder. Hadde ikke brannvesenet vært raskt på plass ville skadene vært betydelig større, sier hun.