DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli ble drept i kamper i Syria. Han reiste til borgerkrigen for å drive hellig krig. Her fra en pressekonferanse som organisasjonen Profetens Ummah holdt i 2012. Foto: TV 2
DREPT I SYRIA: Egzon Avdyli ble drept i kamper i Syria. Han reiste til borgerkrigen for å drive hellig krig. Her fra en pressekonferanse som organisasjonen Profetens Ummah holdt i 2012. Foto: TV 2

Norsk islamist drept i Syria

Islamisten Egzon Avdyli er drept i kamper i Syria. Den norske statsborgeren var en profilert islamist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Avdyli er norsk-albaner, og flere albanske medier skriver at han døde i kamper. Det var NRK som av norske medier først meldte om dødsfallet.

Mannen skal ha reist til Syria i vinter for å kjempe. Hans pårørende er informert om dødsfallet.

Egzon Avdyli er født i det tidligere Jugoslavia. Han er domfelt en rekke ganger, blant annet for vold.

Talsmann for Profetens Ummah

24-åringen ble ransaket av politiet da han deltok på fengslingsmøtet til Ubaydullah Hussain i oktober 2012. Avdyli var aktiv i organisasjonen Profetens Ummah, sammen med nettopp Ubaydullah Hussain.

På organisasjonens første og til nå siste pressekonferanse, var det Avdyli som førte ordet, der han blant annet avviste å svare på de fleste kritiske spørsmål fra fremmøtte journalister. Spørsmål om sharialov i Norge og synet på demokrati forble ubesvarte.

– Ikke overraskende

Forfatter og journalist Lars Akerhaug kjenner godt til den avdøde islamisten, gjennom arbeidet med boken «Norsk Jihad».

– Han var aktiv i Profetens Ummah, før han trakk seg ut av organisasjonen i 2013. Etter det har han vært aktiv i radikale islamistmiljøer, sier Lars Akerhaug.

– Sist jeg traff ham var på et møte om min bok. Han reiste ut av Norge i vinter en gang. Det er ikke så overraskende at han er drept, dessverre, sier han.

AKTIV: Egzon Avdyli under en demonstrasjon i Oslo. Foto: TV 2
AKTIV: Egzon Avdyli under en demonstrasjon i Oslo. Foto: TV 2

Aktiv i miljøet

Mannen beskrives som en av de ledende islamistene i Norge, som var med på å bygge opp miljøet.

– Han drev pengeinnsamling og politisk aktivitet, sier Akerhaug.

Han sier ekstremistmiljøet viser handlekraft overfor sine egne, ved å reise og delta i hellig krig.

– Når disse ledende personene reiser, viser dette at det er et miljø hvor man ikke bare snakker, men også handler. Det inngir en respekt og autoritet at de står for saken, sier Akerhaug.

– Før borgerkrigen i Syria fikk islamistene kritikk for bare å snakke, og ikke handle. Men i krigen i Syria har de vist at de er villige til å gjøre ord til handling. Dessverre, sier Akerhaug.

– Hvordan virker dødsfallet inn på ekstremistene i Norge? Tar de skrekken?

– Nei. Man oppfatter en som dør som en martyr, som har kjempet for en god sak. Dette er noe de er stolte av, og kan tvert imot trigge andre til å reise. Han er ikke den første nordmann som er drept, så det er ikke noe som tyder på at det avskrekker, sier Akerhaug.

Profetens Ummah kalte inn til pressekonferanse i 2012, for å fortelle om seg selv. De mente seg misforstått av den norske offentligheten - se video til høyre i artikkelen.

BOK OM JIHAD: Forfatter og journalist Lars Akerhaug sier det gir ekstremistmiljøet status når medlememr drar til Syria og dør i kamp. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
BOK OM JIHAD: Forfatter og journalist Lars Akerhaug sier det gir ekstremistmiljøet status når medlememr drar til Syria og dør i kamp. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

PST: – Flere fra Norge til Syria

Verken Utenriksdepartementet eller Politiet Sikkerhetstjeneste ville kommentere saken overfor TV 2.

– Vi har ikke en kommentar til denne hendelsen, men vi har tidligere advart mot å reise til Syria. Vi har opplysninger på at det er flere personer som har reist fra Norge til krigen i Syria som har mistet livet. Men vi kommenterer ikke enkeltpersoner, sier kommunikasjonsrådgiver i PST  Martin Bernsen til TV 2. 

Sjef i PST, Benedicte Bjørnland har tidligere uttalt bekymring for at unge norske menn reiser til Syria for å kjempe med islamister. 

Bjørland sa i mars at terrortrusselen mot Norge er skjerpet

– Vi tegner et bilde som er skjerpet, og det knytter vi til økende reisevirksomhet. Vi vurderer at mellom 40 og 50 personer har reist fra Norge til Syria. En del befinner seg der nå, og noen har returnert, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland til TV 2 da PSTs la fram sin årlige trusselvurdering. 

Justisminister Anders Anundsen (Frp) lanserte i februar et tiltak for å få bedre oversikt over norske krigere i Syria. Han mener kommunene som får tilbake Syria-reisere må varsle PST. 

TV 2 /NTB