Børge fikk ubuden gjest i kamerabagen

I år kryr det av hoggorm i Norge, noe den milde vinteren må ta skylden for.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Børge Sundli og hunden Aida var på tur ved Lille Leirsjø utenfor Trondheim i helgen, fikk de seg en ålende overraskelse. 

– Jeg satt og spiste matpakken min, og så ser jeg en hoggorm som kommer mot oss i ganske stor fart. Da den oppdaget oss, ble den tydeligvis like forbauset som vi ble. Den krøp nemlig rett inn i det nærmeste skjulestedet den fant, og det var uheldigvis fotobagen min, forteller Sundli.

Se Sundli sitt møte med hoggormen i videoen øverst i saken.

Han hadde først et håp om at hoggormen skulle krype ut igjen av vesken.

– Det gjorde den ikke, så da måtte jeg prøve få den ut selv. Jeg kunne jo ikke komme hjem med en orm i bagen. 

Tok nesten med seg ormen

FREDET. Det ligger an til å bli ekstra mange hoggormer i norsk natur i 2014.  FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX
FREDET. Det ligger an til å bli ekstra mange hoggormer i norsk natur i 2014.  FOTO: Cornelius Poppe / SCANPIX

Sundli forsøkte å riste vesken. Deretter fant han frem en pinne for å lirke ut dyret. Det falt ikke i god jord hos hoggormen som bare trakk seg stadig lenger inn i bagen.

– Plutselig var den kommet så langt inn at den var bak innlegget i vesken. Først trodde jeg den hadde krøpet ut av bagen, så jeg var på vei til å pakke sammen kameraet igjen. Men så oppdaget jeg heldigvis i tide at den bare hadde gjemt seg. 

Mens Sundli kjempet mot hoggormen, forsøkte han å godsnakke med dyret. På videoen kan man tydelig høre at den modige turgåeren har sympati med blindpassasjeren.

Hunden tok skrekken

– Du virker ikke veldig nervøs på videoen. Hvor ofte møter du hoggorm?

– Nei, jeg ble ikke redd. Jeg har vært hundeeier i mange år, og har gått mye i marka. I gjennomsnitt møter jeg nok et par ormer på turene mine i løpet av året, forteller Sundli.

Han har ingenting imot reptilene, og mener selv han har flaks om en orm titter frem i løpet av turene. Det er ikke hunden Aida like enig i.

– Hun trakk seg unna da hoggormen kom mot oss. Aida ble bitt for to år siden, og da ble hun så dårlig at jeg måtte ta henne over nakken og bære henne ned igjen. Hun husker tydeligvis godt den hendelsen.

Ekstra mye hoggorm

Hoggormekspert Dag Dolmen sier det kan se ut som at det er ekstra stor hoggormbestand i år, men avviser at det er hoggormår.

EKSPERT: Hoggormekspert Dag Dolmen fryder seg hver gang han ser en hoggorm, og mener at alle burde nyte synet hvis de treffer på dyret. Men han har forståelse for at ikke alle deler gleden hans. FOTO: NTNU
EKSPERT: Hoggormekspert Dag Dolmen fryder seg hver gang han ser en hoggorm, og mener at alle burde nyte synet hvis de treffer på dyret. Men han har forståelse for at ikke alle deler gleden hans. FOTO: NTNU

– Mange bruker det begrepet, men det er ingenting som heter hoggormår. Slike sykluser finner vi hos smågnagere, men ikke hos hoggormen, forklarer Dolmen, som er førsteamanuensis ved seksjon for naturhistorie hos NTNU.

Årsaken til en økt ormebestand kan skyldes en mild vinter.

– Vinteren har vært relativt snill, så bestanden har kanskje hatt større overlevelsesevne i år. Det vil først og fremst gi utslag i flere små hoggormer. 

Men at ormene er små, betyr ikke at de er mindre farlige. Dolmen forteller at ungene har litt mindre gift enn foreldrene, men har samtidig ikke lært å porsjonere ut giften. Dermed kan de gi full guffe hvis de først biter, så Dolmen anbefaler å holde fingrene fra fatet.

– Trekk deg unna

Eksperten har noen gode råd til dem som møter hoggorm.

– Først bør de jo nyte synet, for det er et veldig flott dyr. Men hvis det ikke er aktuelt, så bør du trekke deg unna, i alle fall hvis ormen er nærmere enn 20 centimeter. Den klarer nemlig ikke å hogge lenger enn dette, forklarer han.

Dolmen kan fortelle at ormen aldri vil gå uprovosert til angrep. Den setter seg kun til motverge dersom den føler seg trengt opp i et hjørne. Som regel vil den forsøke å flykte så raskt som mulig.

– Men hvis du er så uheldig å bli bitt, så er det ofte en ubehagelig opplevelse. Det kan være farlig, men det er først og fremst små barn som må passe seg mest. Det dreier seg om forholdet mellom milligram med hoggormbitt og kilogram med menneske. Samtidig har jeg sett store voksne menn gå i dørken etter et bitt. Men som regel går det bra, sier Dolmen.

Han legger til at svært få dør av hoggormbitt. På grunn av god legehjelp er det i gjennomsnitt én person som dør av bitt per tiår. 

– Som regel biter hoggormen for å skremme, og i de fleste tilfeller biter de uten gift. Hvis de bruker gift, er det til gjengjeld bare i små mengder.

OVERRASKELSE: Børge Sundli og hunden Aida var midt i matpausen ved Lille Leirsjø i Trondheim da de plutselig fikk besøk av en hoggorm. Det falt ikke i god jord verken hos hunden eller ormen. FOTO: Privat
OVERRASKELSE: Børge Sundli og hunden Aida var midt i matpausen ved Lille Leirsjø i Trondheim da de plutselig fikk besøk av en hoggorm. Det falt ikke i god jord verken hos hunden eller ormen. FOTO: Privat

Farlig for kjæledyrene

Det er ikke bare mennesker som må passe seg for hoggormen. Også kjæledyr kan ta skade av et hoggormbitt, noe Sundlis snart 10 år gamle Golden Retriever er et godt eksempel på.

Veterinærvakt i Bergen, Hilde Røssland, forteller til Bergens Tidende at hun forrige helg fikk inn hele fire hunder som hadde hatt nærkontakt med orm.

– At vi får inn så mange er uvanlig, sier hun til avisen.

Hos Dyreklinikken Bergen vest oppfordrer de hundeeiere til å være ekstra obs.

– Hvis hunden blir bitt av hoggorm, kan det potensielt være veldig alvorlig. Først får de som regel en allergisk reaksjon som gi hevelser både på snute, i ansiktet og på potene. Det er veldig smertefullt for hundene, og de kan få kvelningstendenser, forklarer veterinær Kristine Stokmo.

På lengre sikt kan hundene stå i fare for å få infeksjon av bittet. Alle hunder med hoggormbitt blir rutinemessig behandlet med antibiotika.

Hunder kan få organsvikt

Stokmo sier at selv i tilfeller der hunden virker helt fin, kan man ikke ta lett på et hoggormbitt.

– Det tar gjerne flere dager før du ser resultatet. Jeg opplevde en gang at jeg fikk inn en dachshund til behandling. Den hadde vært til veterinær og fått beskjed om at det trolig var et tørt bitt. Noen dager senere fikk hunden nyresvikt. Heldigvis gikk det bra, forteller veterinæren.

Hun oppfordrer alle til å ringe en veterinær dersom de befinner seg langt unna et veterinærkontor idet hunden blir bitt.