
Hushjelpen avslører Hitlers hemmelige liv
Elisabeth Kalhammer bryter stillheten etter 71 år.
71 år etter at hun sluttet som Adolf Hitlers hushjelp, avslører Elisabeth Kalhammer (89) hvordan Føreren var privat.
Hun har aldri tidligere uttalt seg til pressen, men bryter nå stillheten i Salzburger Nachrichten.

Skal vi tro den østerrikske kvinnen, var Hitler en real kakemoms som gjerne satte i gang med et kakegilde midt på natta.
– Han elsket alt som var søtt, sier Kalhammer.
Heil, edle kvinne
89-åringen sier at det var Hitlers kjære Eva Braun som var sjefen hjemme i hans private sommerresidens, den gedigne fjellvillaen Berghof i Obersalzberg.
Alle de 23 ansatte måtte hilse på Brun med en «Heil, gnädiges Fräulein», som på godt norsk er «Heil, edle kvinne», og reglene i huset var strenge.
Hitler nektet å prate med andre ansatte enn de som hadde jobbet der lengst. Det var kun de mest erfarne tjenestefolkene som fikk tilgang til hans private rom.
Elisabeth forteller blant annet om en episode hun knuste en tekopp. Straffen ble trekk i fridager.
Kalhammer forteller at Hitler hadde store problemer med milten, og måtte gå på en streng diett. Han hadde en egen kokk som stod for maten på Berghof, og som skulle sørge for at Føreren fikk i seg riktig, næringsrik mat.
Hitler klarte likevel ikke alltid å holde seg i skinnet, forteller Kalhammer. Mens alle som tjenestegjorde i villaen sov, fråtset han i sjokoladekjeks og scones med krem på.
Hver kveld måtte de ansatte lage en eplekake med nøtter og rosiner, som de satte på kjøkkenet - klar for Hitlers nattlige raid.
– Lov å tenke, ikke å prate
Kalhammer, som den gang het Elisabeth Marchtrenkerin, fikk jobben etter å ha svart på en stillingsutlysning i lokalavisa. Hun hadde ingen anelse om at det var Adolf Hitler som var arbeidsgiveren. Hun fikk jobben på dagen.

Hun forteller at moren hennes advarte henne om å ta jobben, men Elisabeth turde ikke å si nei.
– Mange sa at jeg måtte være takknemlig for å ha fått jobben. Jeg følte meg svimmel da jeg ankom. Huset var fullt av gjester, og plutselig var Føreren der, forteller hun.
– Jeg fikk lov til å tenke, men ikke å prate, sier hun, og forteller at hun ble advart mot å sladre om Hitler og fortelle andre om livet på innsiden av Hitlers hus.
Elisabeth jobbet i villaen frem til 2. verdenskrig nærmet seg slutten. Landstedet ble ødelagt av et bombefly 25. april 1945.
