UTSATT: Clayton Lockett (t.v.) døde av hjertefeil tirsdag kveld, norsk tid, etter å ha blitt injisert flere ganger med dødsmedikamentet. Den skanadaløse henrettelsen gjør at Charles Warner (t.h.) får sin henrettelse utsatt i minst to uker. Foto: AP Photo/Oklahoma Department of Corrections.
UTSATT: Clayton Lockett (t.v.) døde av hjertefeil tirsdag kveld, norsk tid, etter å ha blitt injisert flere ganger med dødsmedikamentet. Den skanadaløse henrettelsen gjør at Charles Warner (t.h.) får sin henrettelse utsatt i minst to uker. Foto: AP Photo/Oklahoma Department of Corrections.

Dødsdømt døde av hjertefeil etter nytt forsøk med «skandalegiften»

Den dødsdømte fangen Clayton Lockett vred seg i stroppene og skalv tenner flere minutter etter han var erklært bevisstløs av legen i Oklahoma i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den første dobbelthenrettelsen på nærmere 80 år i den amerikanske delstaten Oklahoma, skulle både Clayton Lockett og Charles Warner henrettes med giftsprøyte tirsdag kveld, norsk tid. Det var første gang denne blandingen av medikamenter ble brukt under en henrettelse i delstaten. 

Lockett var først ut, men den første av tre injeksjoner gikk ikke helt som planlagt. En lege på stedet erklærte Lockett bevisstløs etter ti minutter. Tre minutter senere lå Lockett og vred seg i sengen og gispet etter luft mens han hakket tenner og forsøkte å løfte hode opp, melder AP.

Ifølge The New York Times, sa Lockett «mann» og «noe er galt», etter han hadde blitt erklært bevisstløs av legen.

– Det var utrolig vanskelig å se på, forteller den dødsdømte fangens advokat, David Autry til AP.

Det er ikke første gang skandalegiften brukes under henrettelser i USA. I januar vekket en liknende henrettelse oppsikt i Ohio, med bruk at den samme giftkombinasjonen under henrettelsen av Dennis McGuire.

Dro for gardinene

En lege løftet opp lakenet for å se på injeksjonssåret, og samtidig ble gardinene dratt for slik at pårørende og andre besøkende ikke lenger skulle se hva som foregikk.

Fengselsdirektør Robert Patton utsatte henrettelsen nærmere 20 minutter etter det første medikamentet var injisert. 

Tidligere har begge de to dødsdømte fangene gått til sak mot myndighetene i Oklahoma hvor de krevde mer informasjon om den nye giftblandingen som skulle brukes. Det fikk de ikke gjennomslag for, ifølge AP.

Begge nektet straffskyld

Det var første gang på nærmere 80 år at to dødsdømte fanger skulle henrettes på samme dag i delstaten. 

Clayton Lockett er dømt til døden etter at han i 1999 skjøt en 19 år gammel kvinne med en avsagd hagle, og deretter så på at to andre begravde henne mens hun fortsatt var i live.

Charles Warner, som skulle henrettes to timer senere og nå må vente ytterligere på sin dødsstraff, ble i 1997 dømt for ha voldtatt og drept sin romkamerats 11 måneder gamle datter. 

Må finne nye medikamenter

Siden 1982 har giftsprøyte vært den foretrukne metoden for å henrette innsatte i de 32 delstatene som praktiserer dødsstraff i USA.

Flere store legemiddelprodusenter har av etiske grunner sluttet å framstille eller selge giftsprøyter til USA, noe som har ført til at USA har måttet gå nye veier for å finne frem til en effektiv kombinasjon av gift til dødsdømte fanger, ifølge NTB.