Hushovd til TV 2: – Med i BMC sin bruttotropp til Tour de France

Thor Hushovd er tatt ut i BMC sin bruttotropp på 12 ryttere til Tour de France. Dermed nærmer 36-åringen seg sin 12. deltakelse i Touren.

Fornebu (TV 2): Etter to år på sidelinjen kan Thor Hushovd endelig være på vei tilbake i Tour de France til sommeren.

Med i bruttotroppen

BMC har tatt ut en bruttotropp på tolv ryttere til Touren, der ni får klarsignal til å være med. Dermed har Grimstad-gutten gode muligheter.

- Jeg står på det de kaller bruttotroppen der det er tolv mann med, så det er absolutt klart at jeg har en fair sjanse. Det er opptil meg sjøl å vise at jeg er god nok.

- Siden jeg har vært litt ustabil i formen helt siden jeg kom til BMC (før 2012-sesongen, red.anm) så må jeg vise en god form så de er trygge på at jeg er klar, sier Hushovd til TV 2.

Sykler tre ritt før Frankrike

BMC har ikke satt konkrete mål for hva Hushovd må prestere i de kommende rittene han skal sykle i Tour of California, Critérium de Dauphiné og NM - før han eventuelt får løse billett til Touren.

- Nei, det har de ikke. Det er flere forskjellige faktorer, men jeg må bare finne formen. Normalt sett så burde det ikke være et problem, men jeg har skuffa laget i det siste, så det er kanskje derfor de holder litt igjen, vedgår han.

BMC er kjent for å ta ut laget kort tid før ritt og mesterskap. I fjor ble Hushovd vraket til både Tour de France og VM i lagtempo like i forkant.

Men i år er Hushovds favorittunderlag brostein tilbake igjen på programmet i Frankrike - for første gang på fire år.

Fordel med van Garderen

- I 2010 så vant jeg den etappen, og Carols Sastre var kaptein, men det brydde jeg meg ikke noe om for da hadde jeg egne ambisjoner å kjøre for, smiler veteranen.

- Men det er klart at det er da laget og Tejay van Garderen trenger meg, og det veier jo pluss i min favør.

- Er det en fordel for deg at det er van Garderen og ikke Cadel Evans BMC skal kjøre for?

- Ja, det er det. Jeg har sykla en del ritt med Tejay og vi har en god kjemi, jeg er sikker på at det er en fordel.

Lader opp med talenter

Etter oppturen i Paris-Robaix for drøyt to uker siden, der Hushovd var med og prege rittet før han endte på 19. plass, har 36-åringen holdt seg på hjemmebane.

- Jeg har hatt en uke ferie for å slippe kroppen ned, for så å bygge seg opp mot Tour de France som er det neste målet. Den siste uka har jeg drevet en del mengdetrening for å komme i form igjen. Det er opptil meg sjøl, konstaterer Hushovd.

36-åringen er i tillegg nyutnevnt ambassadør for Statoils talentprogram Morgendagens Helter, der han går i fotsporene til Kjetil André Aamodt og Brede Hangeland.

- Det er gøy at Statoil ønsker å satse på talenter og ikke bare toppene. Så får vi se om jeg kan motivere disse talentene litt ekstra, sier Hushovd og nikker mot de to unge håpefulle Kristoffer Halvorsen fra Glomdalen sykkelklubb og Malin Eriksen fra Eidsvoll.

Hårete mål

- Jeg vil bli best av alle, og ønsker samtidig å løfte oppmerksomheten rundt jentesykling, sier en målbevisst Eriksen - og får følge av Halvorsen, som vant fjorårets utgave av Arctic Morgendagnes helter-ritt.

- Ja, selvfølgelig - hvorfor drive med noe om du ikke ønsker å bli best? sier sørlendingen som er vokst opp ikke langt fra sitt forbilde Hushovd.

- Jeg syns det er lov å sette høye mål, så har man noe å strekke seg etter - det er slik vi liker å høre, støtter Grimstad-gutten.

Hushovd vil ha en spesiell rolle under Arctic Morgendagens helter-rittet som arrangeres i forbindelse med Arctic Race of Norway i august. I fjor deltok samtlige syv sykkelregioner i Norge med et jente og et guttelag og talentene fikk konkurrerer i samme trasé som proffene.

I år vil det også være deltagelse fra utenlandske regionslag med representasjon fra Belgia, UK, Russland og Tyskland.