SNUS: Antallet snusere økte fra fire prosent i 2002 til 12 prosent i 2010 og det er dobbelt så mange gutter som snuser. Foto: Scanpix
SNUS: Antallet snusere økte fra fire prosent i 2002 til 12 prosent i 2010 og det er dobbelt så mange gutter som snuser. Foto: Scanpix

Ny studie knuser myten om norske snusere

Færre ungdommer røyker, men snuserne blir flere. Samlet mener professor Willy Pedersen det er gledelige nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en fersk og omfattende studie av norske 16-åringers rusvaner kommer det frem at det er en dramatisk nedgang i antallet dagligrøykere, men at antallet snusere øker kraftig.

Mens hver fjerde 16-åring røykte i 2002, var tallet i 2010 nede i kun sju prosent.

– Dette er den mest omfattende studien om utviklingen av røyking og snusbruk blant ungdom til dags dato, sier sosiologiprofessor Willy Pedersen til Universitet i Oslo.

Det er Pedersen og førsteamanuensis i psykologi, Tilmann von Soest ved Universitetet i Oslo, som står bak studien, som nå publiseres i det internasjonale tidsskriftet Addiction.

Forskerne finner at antallet snusere økte fra fire prosent i 2002 til 12 prosent i 2010 og at det er dobbelt så mange gutter som snuser sammenliknet med jenter. 

Akseptert blant jenter

Pedersen fremhever de nye snusproduktene som har kommet på markedet det siste tiåret. Ikke minst de som retter seg mot jenter, som snus i feminine porsjonspakker med smak av eukalyptus og mynte.

– Mange tenker at snus er en guttegreie, men jentene begynner altså å snuse, det er blitt akseptert som del av en feminin pakke. Mye tyder på at trenden når stadig nye jenter, sier han.

Ikke mer aktive

Mange tror at snusere er spesielt aktive i idrett, men dette avkrefter forskeren.

– Myten stemmer ikke. De trener mindre enn de som ikke snuser, men mer enn røykerne. Alt i alt framstår ikke snuserne som en spesielt ressurssterk gruppe, sier Pedersen.

– Mye mindre skadelig enn sigaretter

Forskeren betegner resultatene om at færre røyker og flere snuser som gode nyheter.

– Snus er mye mindre skadelig enn sigaretter. En regner med at snus har rundt 10 prosent av skaderisikoen som røyking innebærer. Det ville selvsagt vært fint om ungdommer ikke begynte å snuse heller, men fra et folkehelseperspektiv er dette, alt tatt i betraktning, gode nyheter, sier han.

FORSKER: Sosiologiprofessor Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO
FORSKER: Sosiologiprofessor Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo. Foto: UiO

– Det er et hav av forskjell på situasjonen for ti år siden, hvor en av fire røykte. Det er all grunn til å feire, mener Pedersen.

– Gledelig utvikling

Man er ikke sikre på er om det er de samme ungdommene som før ville røykt som i dag snuser i stedet.

– En overgang til snus for ungdom som heller ville begynt å røyke, er heldig. Men dersom helt nye grupper, som ikke ville begynt å røyke, nå begynner å snuse, så er selvsagt ikke det like gunstig, sier forskeren.

– Vi heller mot at en god del av ungdommene som nå snuser, kanskje i stedet ville ha røykt for ti år siden. Derfor mener jeg dette er en gledelig utvikling, sier Willy Pedersen.