VITNET I RETTEN: Ellen Askvig og Jon Emil Bergum-Furuseth ble utsatt for minibanksvindel i julerushet. Fire rumenere ble tiltalt, og tIrsdag forklarte Ellen og Jon-Emil seg for retten i Oslo tinghus. Foto: Kjell Persen / TV 2
VITNET I RETTEN: Ellen Askvig og Jon Emil Bergum-Furuseth ble utsatt for minibanksvindel i julerushet. Fire rumenere ble tiltalt, og tIrsdag forklarte Ellen og Jon-Emil seg for retten i Oslo tinghus. Foto: Kjell Persen / TV 2

Ellen fryktet at jula ville bli spolert av minibanksvindlerne 

OSLO TINGHUS (TV 2): – Jeg ble rasende da jeg skjønte hva som hadde skjedd, sier Oslo-kvinnen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble tilbudt kort som jeg skulle ta ut penger med, og ideen om å skaffe penger på en enkel måte var fristende, forklarte en av de fire tiltalte rumenske statsborgerne i Oslo tingrett om hans befatning med kortfellen som var satt opp på en minibank i Oslo sentrum i julerushet.

I løpet av fire dager i desember klarte de fire rumenerne ved hjelp av utstyret å tilegne seg bankkortene til fire personer, og tappe kontoene deres for penger. Svindelen ble oppdaget av småbarnsfaren Jon Emil fra Jessheim da han skulle ta ut penger til julegaver.

To av de tiltalte som begge er 29 år gamle erkjenner straffskyld for deler av tiltalen, mens en 30-åring og en 40-åring nekter straffskyld.

Ellens konto ble tømt

Jon Emil Bergum-Furuseth og Ellen Askvig var blant de fornærmede som vitnet i Oslo tingrett tirsdag. Jon Emil var den som avslørte svindelen og varslet politiet, mens Ellen var blant dem som fikk tømt kontoen for penger.

– Jeg skjønte først ikke hva som hadde skjedd, og ikke hadde jeg vært uforsiktig da jeg tok ut penger den dagen heller. Etter at jeg kontaktet banken og skjønte sammenhengen, ble jeg rasende. Kortet ble sperret, og heldigvis fikk jeg pengene tilbake før jul, sier Oslo-kvinnen til TV 2. 

Den 29 år gamle rumeneren som forklarte seg tirsdag, erkjente seg skyldig i deler av tiltalen. På flere av overvåkingsbildene som er brukt som bevis i saken, ser man 29-åringen ta ut penger med stjålet kort. Men han hevdet samtidig at han ikke visste hvordan kortene ble fanget.

– Jeg deltok ikke i alle tyveriene, og delte 50/50 med de som ga meg kort og pin-kode. Jeg erkjenner alle forholdene der jeg er på bildene, bortsett fra at jeg ikke visste hvordan kortene ble skaffet til veie, forklarte han.

Tiltalt 29-åring angret

På spørsmål fra aktor Tom Hamnes om hvorfor han tilsto flere forhold i avhør 7. februar, svarte han at han angret det han hadde vært med på.

– Jeg har aldri stjålet noe i mitt liv. Dette var første gang, og jeg beklager det som skjedde. Selv om ingen bryr seg, ber jeg alle de fornærmede om unnskyldning, sa 29-åringen i retten.

Han vedgikk at han løy i politiavhøret etter pågripelsen, da han forklarte at 9000 av de drøyt 13.000 kronene han hadde på seg, var penger han hadde fått av sin mor og vekslet før han reiste til Norge.

29-åringen sa videre at han har kjent en av de medtiltalte siden skoledagene, de to andre ble han kjent med i Romania måneden før de reiste til Oslo. Som motiv for å reise til Oslo, oppga han at han ville søke arbeid, ettersom han for to år siden hadde jobbet i noen måneder i Bergen.

Han ønsket ikke å svare på spørsmål om hvilken rolle en 40 år gammel rumensk statsborger hadde blant de fire som er på tiltalebenken, og ville heller ikke svare på om han var redd 40-åringen eller de to andre.