UFULLSTENDIG: Norske myndigheters offisielle tall viser at 14 kvinner døde i mødredødsfall i løpet av fem år. De nøyaktige tallene er 26 dødsfall. Foto: Pa Photos
UFULLSTENDIG: Norske myndigheters offisielle tall viser at 14 kvinner døde i mødredødsfall i løpet av fem år. De nøyaktige tallene er 26 dødsfall. Foto: Pa Photos

Vet ikke hvor mange norske kvinner som dør under svangerskapet og etter fødsel

– Det er svikt og sløvhet av norske helsemyndigheter at ingen har nøyaktige tall, sier overlege Siri Vangen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når norske kvinner gjennomgår et svangerskap i Norge er det blant de tryggeste i verden. 

Likevel skjer skjer det dødsfall blant gravide kvinner, og etter at kvinner har gjennomgått en fødsel. 

Finnes ingen oversikt

SVIK: Siri Vangen mener det er et svik at myndighetene ikke har oversikt over hvor mange kvinner som dør i svangerskapet eller etter fødsel. Foto: Privat
SVIK: Siri Vangen mener det er et svik at myndighetene ikke har oversikt over hvor mange kvinner som dør i svangerskapet eller etter fødsel. Foto: Privat

Overlege i gynekologi og leder for nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse, Siri Vangen har i en ny studie kartlagt disse dødsfallene. 

I studien, som er publisert i Tidsskrift for Den norske legeforening har forfatterne av studien funnet 26 mødredødsfall i løpet av en fem års periode, fra 2005 til 31. desember 2009. 

Kun 14 av dødsfallene var registrert som mødredødsfall, og den offentlige statistikken stemmer derfor ikke overens med de faktiske tallene. 

– Det er et svik mot de som rammes, at det ikke finnes et ordentlig system for registrering. Det er sløvt, og det er synd at ingen tar jobben med å finne de nøyaktige tallene, sier Vangen. 

Sammen med kollegene har hun måttet samkjøre tall fra tre ulike registre for å finne de riktige tallene. Registrering av mødredødsfall finnes både i Medisinsk fødselsregister og Dødsårsaksregisteret, samt informasjon fra de ulike fødeavdelingene. 

– Det er viktig å få frem at disse dødsfallene skjer. Det skjer i Norge, og ikke bare i u-land. Jeg kan ikke skjønne at dette ikke er viktig, sier Vangen. 

Hun mener det må opprettes et system som gir nøyaktige tall hvert år. For at et dødsfall skal registreres som mødredødsfall skjer dødsfallet enten i løpet av svangerskapet eller inntil 42 dager etter fødsel. 

Kjenner du en familie som har opplevd at mor dør før eller etter fødsel? Ta kontakt med TV 2s journalist her. 

Vil få mer nøyaktig tall

Avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Marta Ebbing sier til TV 2 at de er i gang med å endre praksisen rundt registrering av mødredødsfall.

– Vi kunne ha samkjørt og fått de nøyaktige tallene tidligere, men det har vært vanskelig fordi tallene har vært i to ulike registre, medisinsk fødselsregister og dødsårsaksregisteret, sier Ebbing til TV 2. 

Hun innrømmer at det ikke har vært skikkelig fokus på denne type dødsfall til nå. 

– Fra 2013 ligger disse databasene under samme avdeling, så nå får vi koblet data slik at vi får riktig tall, sier Ebbing.

– Ikke god nok behandling

Resultatet av studien viser at i halvparten av dødsfallene har ikke behandlingen kvinnene har fått vært god nok. 

– Alvorlighetsgraden av sykdom ble ikke vurdert godt nok, behandlingene har startet for sent og det er gitt utilstrekkelig doser medisin, sier Vangen. 

Hun mener studien bør virke som en vekker. 

– Jeg tror det er viktig at det er et stort fokus på mors helse når kvinner er gravide. Selv om mange er friske, er det etter hvert blitt flere som har sykdommer. Kvinner blir eldre og det er blitt slik at «alle» skal ha barn, uavhengig utgangspunkt, sier hun. 

Den vanligste årsaken til mødredødsfall er svangerskapsforgiftning, blodpropp og selvmord. 

Ebbing i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at hun mener man bør følge studien som et eksempel, og at årsakene til mødredødsfall må undersøkes mer grundig.