Førstemann på stedet ved skogbrann? 

Hittil i år har det vært over 200 gress-, lyng- og skogbranner i Norge. Her er brannvesenets tips for hvordan du kan slokke effektivt om du oppdager skogbrann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les Brannvesenets tips til hva du kan gjøre om du oppdager skogbrann:

1. Varsle brannvesenet på nødnummer 110 om brannen. Fortell hvem du er, gi beskjed om hvordan du kan kontaktes. Tydelig stedsangivelse er viktig å gi, og møt gjerne brannvesenet for å vise vei fram til brannstedet.

2. Begynn slokkingsarbeidet med tilgjengelige ressurser. Brekk eller hogg et lite lauvtre på cirka to meter og fjern kvister nedenfra til du sitter igjen med en dusk i toppen. Dette er et særdeles effektivt redskap hvis den brukes som en feiekost på brennende organisk materiale. Børst/fei flammene tilbake i brannområdet. Ikke slå, det har dårligere effekt og kan til og med gjøre vondt verre. Hagekanner og bøtter kan gjøre god nytte hvis vann er tilgjengelig. Du kan også bruke sand eller tepper for å forsøke å kvele flammene.

3. Bevar fatningen og fordel tilgjengelige ressurser på hver side av ildens flanker. Treng ilden ned som mot bunnen av en trekant til den er slokket.

4. Sørg for tilstrekkelig etterslokking og vakthold. Ved skogbrann kan det brenne i jordsmonn, trestubber, maurtuer, og annet, og ved litt vind vil ilden raskt flamme opp igjen. Vær derfor særlig oppmerksom om det er meldt om vind eller vindøkning.

5. Skogbrannslokking er farlig arbeid. Vis største forsiktighet og kom deg ut av området før flammene omringer deg. Ta ikke sjanser!

Selv om du klarer å slokke branntilløpet er det viktig at brannvesenet kommer til stedet for å foreta tilstrekkelig etterslukking. Ved skog/ lyngbrann kan det brenne i jordsmonn, maurtuer og lignende som lett kan flamme opp igjen ved et lite vindpust.

Kilde: Bergen Brannvesen

SKOGBRANN: Hittil i år har det vært over 200 gress-, lyng- og skogbranner i Norge. Den hyppigste brannårsaken er menneskeskapt. Foto: Scanpix
SKOGBRANN: Hittil i år har det vært over 200 gress-, lyng- og skogbranner i Norge. Den hyppigste brannårsaken er menneskeskapt. Foto: Scanpix