Mistet husene i fjor – frykter liv vil gå tapt i ny flom

Rekordstore snømengder i fjellet kan føre til nok en storflom i Gudbrandsdalen, Tove Solhaug og Marie Helene Næprud frykter liv kan gå tapt dersom Kvam blir rammet igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tettstedet Kvam i Gudbrandsdalen har to av de tre siste årene blitt hardt rammet av vårflommer. I fjor ble sentrum knust i pinseflommen, og en rekke innbyggere fikk hus og hjem totalødelagt av de enorme vannmassene.

– Jeg er redd

Både Tove Solhaug og Marie Helen Næprud fikk husene sine rasert i fjor. Nå er de bekymret for at en ny flom igjen skal føre til store skader.

– Vi følger vannmassene dag for dag. Jeg er redd, sier Solhaug til TV 2.

Og hun får støtte fra naboen.

– Ja, jeg er redd. Jeg sover dårligere om natt og hører at det raser stein nedover på kvelden, sier Næprud.

Rekordmye snø i fjellet

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat  er denne vinteren av de mest snørike på 40-50 år. Mange steder i fjellet ligger det 50% mer snø enn normalt. Det blir det mye vann av i smeltinga.

– Her er det dobbelt så mye snø som vanlig, sier Inge Møller, som er kommunikasjonssjef ved Eidsiva Energi.

På Sjusjøen har kraftselskapet allerede tømt et vannmagasin for å unngå flom. Møller mener risikoen for storflom er helt reell.

MYE SNØ: Her på målestasjonen ved Sjusjøen er det dobbelt så mye snø som vanlig. Foto: HARALD BJØRNSON JACOBSEN/TV 2.
MYE SNØ: Her på målestasjonen ved Sjusjøen er det dobbelt så mye snø som vanlig. Foto: HARALD BJØRNSON JACOBSEN/TV 2.

– Med lengre smeltetid enn normalt, øker risikoen. Jo lengre vi kommer utover våren, jo større blir mulighetene for at vi får væromslag i form av varmere vær. Hvis vi i tillegg får nedbør, så har vi en flomsituasjon, sier Møller.

Frykter liv vil gå tapt

Ved elva som flommet over i kriseflommen i Kvam i fjor, jobbes det med å åpne elveløpet. NVE har brukt 60 millioner på flomtiltak, og mener Kvam sentrum skal være trygt.

Èn flomdam er bygget, men konstruksjonen av ytterligere to flomdammer er ennå ikke startet opp.

– Hvordan tør du å bo her, spør TV 2 flomrammede Tove Solhaug.

– Jeg ville helst ha flyttet, men det ville ikke mannen min. Han er pensjonist og vil ikke sette seg i gjeld, og det forstår jeg.

– Er dere engstelige for en ny flom?

– Ja og da kanskje den kommer om natta. Det har jo ikke gått menneskeliv så langt, men kanskje nå, hvis den kommer om natta, sier Marie Helen Næprud.