SEXSALG: Politiet har avslørt stort internasjonalt nettverk som har tjent millioner på å presse kvinner til sexsalg i Bergen. Foto: Tv 2
SEXSALG: Politiet har avslørt stort internasjonalt nettverk som har tjent millioner på å presse kvinner til sexsalg i Bergen. Foto: Tv 2

Sexhandelsnettverk sprengt

Et større internasjonalt kriminelt nettverk har i følge politiet rekruttert og transportert kvinner fra Nigeria til Europa og Norge. En norsk statsborger opprinnelig fra Nigeria, er tiltalt for menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I desember 2011 dukker en livredd nigeriansk kvinne opp på Rygge flyplass i Norge. Umiddelbart varsler kvinnen politiet om at hun er utsatt for tvang og trusler fra personer som vil presse henne til å selge sex i Norge.

I tidsrommet før hun lander på Rygge med fly som kommer fra Alicante i Spania, er hun i følge politiet holdt innsperret på et hotellrom. Her skal hun ha blitt voldtatt og truet til å selge sex i Norge.

– Dette er ett vår oppfatning en veldig stor sak hvor vi mener at vi har avdekket et større nigeriansk nettverk som har stått bak og vært sentral i organisering av prostitusjonsmarkedet i Bergen gjennom mange år. Og i den forbindelse har vi pågrepet to personer, en mann og en kvinne som har vært aktiv i denne virksomheten, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen til TV 2.

Tjent millioner på sexsalg

Hvor mange kvinner har vært utnyttet av dette nettverket?

– Ut fra etterforskningen så har mener vi at det dreier seg om flere titalls kvinner som over flere år har vært utnyttet, sier Christoffersen.

Hvor store inntekter er det snakk om?

– Det har gått millioner ut av landet fra Bergen via Western Union og andre pengetransaksjonsselskapet personer som vi mener er knyttet til et nettverk bosatt i blant annet Nigeria, Spania og andre europeiske land, opplyser Christoffersen.

I tiltalen fra Statsadvokatene i Hordaland står det at mannen som er tiltalt ved en rekke anledningen fikk «hånd om kontantbeløp som i sin helhet var utbytte fra straffbare handlinger, til sammen minst 430.000 kroner».

Pengene skal være sendt til mottakere i en rekke ulike land. I tiltalen er det langt ned påstand om inndragning av dette beløpet.

Nøkkelperson ikke pågrepet

– Vi mener en nigeriansk kvinne har styrt virksomheten her i Bergen helt tilbake til 2005. Hun er etterlyst internasjonalt, men vi har ikke klart å pågripe henne, forteller statsadvokaten.

Christoffersen mener problemet nå er at mange som er involvert i menneskehandel er bosatt og oppholder seg lovlig i Norge. Det gjør det lettere for kriminelle organisasjoner å drive med menneskehandel.

– Mannen som er tiltalt i saken er norsk statsborger, opprinnelig fra Nigeria, men har bodd i Bergen i mange år. Han har etter vår oppfatning hatt en rolle i forhold til fornærmede i denne saken hvor han har stått bak organisering og bistått med å legge til rette for at denne kvinnen skulle utnyttes til prostitusjon, sier Christoffersen.

Krevde beskyttelsespenger

Den tiltalte mannen skal i følge tiltalen ha forsøkt å presse flere nigerianske kvinner til å betale beskyttelsespenger for å få lov til å oppholde seg på gatene i Bergen. Dette nektet kvinnene som anmeldte truslene til politiet.

Den tiltalte mannen risikerer opptil 10 års fengsel dersom domstolen tar innstillingen fra påtalemyndigheten til følge.

– Erkjenner ikke straffeskyld

Advokat Jørgen Riple som forsvarer mannen forteller at han ikke erkjenner straffeskyld og mener politiet har en dårlig sak.

– Han er i dag ikke fengslet og jeg kan vel si at vi ikke akkurat gruer oss til hovedforhandlingene, sier Jørgen Riple til TV 2.

Advokaten mener politiet har et problem ettersom den som er utpekt som hovedperson i nettverket som opererte i Bergen, en nigeriansk kvinne, ikke er pågrepet.

– Skremmende

– Det som skremmer meg er råskapen og kynismen som ligger bak menneskehandel og hvor godt organisert denne virksomheten er. Det er høy profitt, lav risiko for å bli tatt, og blir du tatt får du en lav straff, sier Christoffersen.

Politiets etterforskning viser i stadig flere saker at kriminelle nettverk samarbeider med personer bosatt i byen hvor utnyttelse av kvinner skjer.

– Det synes som om personer tilknyttet nettverket oppholder seg lovlig i Norge og flere har fått norsk statsborgerskap. De har tilgang til leiligheter, er studenter eller i arbeid og har et godt etablert mottaksapparat her som raskt tar hånd om de som blir utnyttet i prostitusjon, forklarer Rudolf Christoffersen.